Zapošljavanje

Vanjski konsultant za povećanje poduzetničkih kompetencija mladih – 1 izvršilac / kompanija / tim stručnjaka na određeno vrijeme

SOS Dečija sela Bosne i Hercegovine implementiraju trogodišnji projekat „Jaki mladi – nova perspektiva“ (Youth Employment Enabling Prospects – YEEP projekat), koji se finansira od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne republike Njemačke (BMZ) i fondacije Hermann-Gmeiner-Fonds Deutchland e.V.

Ciljevi projekta su Stručno i finansijsko osnaživanje lokalnih aktera u njihovom radu na socijalno-ekonomskoj integraciji mladih u riziku; Unapređenje socijalno-ekonomske integracije mladih iz alternativnih oblika zbrinjavanja mladih sa socijalnim i ekonomskim poteškoćama; Podizanje svijesti lokalnih donosilaca odluka o situaciji u kojoj se nalaze mladi iz ranjivih grupa i njihovo upoznavanje sa mogućim strategijama za poboljšanje situacije ciljne grupe.

Vanjski konsultant Vanjski stručnjak će realizovati program osposobljavanja kroz održavanje najmanje dvije 4- dnevne obuke o poduzetništvu za mlade ljude. Mladi će biti podijeljeni u dvije grupe (oko 8-10 učesnika po grupi). Obuke trebaju biti interaktivne. Kao rezultat obuka mladi će moći izraditi poslovni plan i marketinški plan na osnovu svoje poslovne ideje. Očekivani period angažmana konsultanta je 8-10 mjeseci od datuma potpisivanja ugovora sa SOS Dječijim selima BiH.

Glavni zadaci vanjskog konsultanta

Glavni cilj Projektnog zadatka je realizacija aktivnosti koje će služiti za povećanje poduzetničkih kompetencija ranjivih kategorija mladih učesnika u YEEP projektu kroz praćenje planiranih aktivnosti u okviru projekta.

Vanjski stručnjak će realizovati program osposobljavanja kroz održavanje najmanje dvije 4-dnevne obuke o poduzetništvu za najviše 20 mladih. Mladi će biti podijeljeni u dvije grupe (oko 8-10 učesnika po grupi). Obuke trebaju biti interaktivne. Kao rezultat obuka mladi će moći izraditi poslovni plan i marketinški plan na osnovu svoje poslovne ideje.

Program osposobljavanja pomoći će mladima da unaprijede svoje poduzetničke vještine kako bi što bolje procijenili poslovno okruženje, stekli osnovna znanja za izradu i korištenje marketinškog plana, razvili vještine za bolje poslovno planiranje kako bi se što bolje pripremili za pokretanje vlastitog posla. Program osposobljavanja obuhvata sljedeća posebna područja:

  1. Pojam poduzetništva – osnovna načela poduzetništva, karakteristike poduzetnika, važnost poduzetništva u tržišnoj ekonomiji i sl.;
  2. Lične vještine i alati poslovnog planiranja – uvođenje i razvoj poduzetničkih kompetencija, prepoznavanje ličnih poduzetničkih karakteristika, SWOT analiza, razvoj vlastite poslovne ideje itd.;
  3. Marketinški plan – koncept, tehnike izrade marketinškog plana, upoznavanje s internet marketingom, njegovim prednostima i promocijom poduzeća, itd.;
  4. Organizacija rada i izbor pravnog subjekta – proizvodni/uslužni plan, organizacija i vođenje poslovanja, izbor najprikladnijeg pravnog subjekta, energetska učinkovitost i sl.;
  5. Poslovanje – osnovna znanja o operativnim troškovima i isplativosti, početna ulaganja za pokretanje poslovanja, tehnike prodaje;
  6. Finansijsko planiranje i prognoza prihoda poduzeća.

Za treninge se predviđa rad u grupama od oko 8-10 polaznika. Moduli programa osposobljavanja bit će organizirani tako da svaku teoretsku sesiju prati praktična vježba, koja će polaznicima pomoći da u obrascu Poslovna ideja popune taj konkretni aspekt. Učesnici moraju pohađati četiri (4) dana obuke s ukupno 30 sati, odnosno svaki dan treba se sastojati od sedam i po (7,5) sati efektivnog učenja u trajanju od 45 minuta. Smatrat će se da su samo polaznici s najmanje 100% prisustva od ukupnog broja predviđenih sati osposobljavanja uspješno završili obuku. Obuka bi se trebala održati licem u lice u prostorijama YEEP Centra u Sarajevu.

Kompanija/tim stručnjaka/ili stručnjak će raditi pojedinačno sa svakom mladom osobom koja je završila obuku tri dana kako bi im pomogao u izradi poslovnog i marketinškog plana. Stručnjak će podržati mlade da prezentiraju poslovni plan pred komisijom za evaluaciju.

Po uspješno završenoj obuci iz poduzetništva i odabranoj poslovnoj ideji polaznici će dobiti rok od 15 radnih dana da u komunikaciji i koordinaciji sa Stručnjakom izrade poslovni plan, te da ga predaju na ocjenu.

Obrazac poslovnog plana polaznicima daje stručnjak.

Kompanija/tim stručnjaka/ili stručnjak će savjetovati mlade i biti njihov mentor u razvijanju vještina za pristup drugim finansijskim resursima za pokretanje poslovanja (država, nevladin sektor).

Savjetovanje i podučavanje (coaching) će se odvijati individualno sa svakom mladom osobom, u trajanju od dva dana po mladoj osobi. Individualno savjetovanje i podučavanje može se provoditi licem u lice ili online ili u kombinaciji oba pristupa.

Provođenje savjetovanja i podučavanja za pokretanje malih poduzeća podrazumjeva dva dana savjetovanja u cilju:

  • Identificiranje potencijalnih tržišta i mreže podrške.
  • Identificiranje prilike za promociju poduzeća i pronalaženje potencijalnih poslovnih partnera uključujući veze s poslovnim misijama.
  • Završno izvještavanje i dokumentacija.

Pored toga, Stručnjak će pružiti tehničke inpute za poboljšanje poslovnog modela, poslovnog plana, marketinškog plana i posebno poboljšanja ponude vrijednosti, proizvoda/usluga i ciljanih tržišta.

Zadatak će trajati 8-10 mjeseci od datuma potpisivanja ugovora sa SOS Dječijim selima BiH.

Kandidati koji se prijavljuju na Oglas trebaju ispunjavati sljedeće uslove:

  • Najmanje univerzitetska diploma, magisterij i doktorat će se smatrati prednošću;
  • Najmanje 3 godine iskustva u izvođenju sličnih obuka, u različitim programima obuke iz oblasti poduzetništva;
  • Iskustvo u razvoju poslovnih vještina, poslovno mentorstvo, pokretanje poslovanja, razvoj poslovne ideje/plana i evaluacija;
  • Najmanje 5 provedenih obuka (u trajanju od jednog ili više dana) u poslednjih pet godina iz oblasti poduzetništva, razvoja poslovnih vještina, pokretanja (start-up) poslovanja, izrade poslovne ideje/plana i evaluacija za veću grupu polaznika (reference treba da budu navedeno u biografiji);
  • Dokazano iskustvo u izradi poslovnih planova; i/ili praktično poslovno iskustvo u privatnim kompanijama.

Neophodna dokumentacija ponude:

  • Jasan dokument ponude (tehničke i finansijske) koji objašnjava metodologiju i pristup;
  • Izražavanje interesa za pružanje konsultacija kojim se objašnjava kako iskustvo stručnjaka/konsultanta odgovara traženim kvalifikacijama i, ako ga ima, prethodnom iskustvu u organizovanju planiranih aktivnosti sa sličnim zainteresiranim stranama;
  • Sastav radnog tima (ako je primjenjivo), uključujući ulogu svakog člana;
  • CV koji ističe stručnost kompanije/tima stručnjaka/stručnjaka.
  • Popunjena i potpisana Finansijska ponuda (Aneks A)

Svi zainteresovani mogu se javiti za preuzimanje specifikacije za dostavljanje ponude do 27.12.2021. na e-mail: posao@sos-ds.ba Ili na sljedeću adresu: SOS-Kinderdorf International, Ahmeda Muradbegovića 1c, 71000 SarajevoKontaktirat ćemo samo kandidate koji uđu u uži izbor.


Sve ponude će biti tretirane striktno povjerljivo.
Nepotpune aplikacije neće biti razmatrane.Samo odabrani kandidati prilikom selekcije će biti kontaktirani.Napomena: Ne obavezujemo se vratiti primljene aplikacije.

Preuzeto sa: Mreža za izgradnju mira