Ostalo

Organizacija amputiraca UDAS proglasila dobitnike priznanja „Ravnopravno – različiti“ za liderke i lidere sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Organizacija amputiraca UDAS objavljuje rezultate izbora liderke i lidera sa invaliditetom – dobitnike priznanja “Ravnopravno-različiti” za doprinos u razvoju zajednice i stvaranju društva jednakih mogućnosti. U ovogodišnjoj kampanji zaprimljeno je ukupno 40 nominacija za 33 osobe sa invaliditetom u dvije kategorije – liderke i lideri sa invaliditetom. S posebnim zadovoljstvom objavljujemo da su dobitnici priznanja „Ravnopravno-različiti“ za 2021. godinu Arijel Kurtagić iz Bihaća, i Ognjen Ranisavić iz Banja Luke – dvije mlade osobe čija postignuća mogu da posluže kao motivacija i inspiracija drugima u njihovom razvoju i doprinosu zajednici.

Arijel Kurtagić je studentica prve godine međunarodnih odnosa i evropskih studija, članica Evropskog parlamenta mladih BiH, suosnivačica međunarodne Radne grupe za pristupačnost u istom tijelu, pokretač Međunarodnog udruženja studenata u Bihaću, bivša omladinska savjetnica britanskog amabasadora u BiH koja je prepoznata kao liderka u zajednici po svom volonterskom radu i djelovanju kroz niz nevladinih udruženja.

Ognjen Ranisavić je socijalni radnik, uposlenik različitih organizacija osoba sa invaliditetom, sportista, muzičar, marketinški i medijski radnik, volonter, pokretač kampanja za unapređenje statusa i promocije prava osoba sa invaliditetom i drugih marginalizirnh skupina, te njihovog doprinosa zajednici.

Organizator je u znak zahvalnosti za višegodišnji doprinos u u promociji i zagovaranju za prava osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini dodijelio posthumno 2 priznanja „Ravnopravno-različiti“ Elviri Bešliji iz Sarajeva i Oliveri Mastikosi iz Banja Luke.

Priznanje “Ravnopravno-različiti” promovira lidere i liderke sa invaliditetom i podiže svjesnost o osobama sa invaliditetom kao jednoj od najozbiljnije marginalizovanih skupina čiji se talenti i potencijali nedovoljno koriste a doprinos u razvoju zajednice često ignoriše. Priznanje je prvi puta dodijeljeno 2020. godine u okviru projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“, koji je finansirala Evropska unija. Organizacija amputiraca “UDAS” nastavlja sa dodjelom priznanja i nakon završetka pomenutog projekta, smatrajući ga dobrom praksom u promociji postignuća i doprinosa osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Ceremonija dodjele priznanja će, zbog složene epidemiološke situacije, biti naknadno organizovana, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost.

Preuzeto sa: udas.rs.ba