Vijesti

Kampanja „16 dana aktivizma“: U Domu omladine izložba „Ruke stvaraju život bez nasilja“

U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u prostorijama Doma omladine otvorena je izložba „Ruke stvaraju život bez nasilja“.

Grad Banja Luka, kako je istakla Nevena Blagojević – Podrić, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku – redovno podržava aktivnosti Fondacije „Udružene žene Banja Luka“, koje organizuju s ciljem podizanja svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama.

-Svake godine podržavamo kampanju „16 dana aktivizma“ putem različitih aktivnosti. Danas iz Doma omladine pozivamo sugrađane da posjete ovu izložbu, koju su radile žene štićenice Sigurne kuće – kazala je ona.

Kako su kazali iz Fondacije „Udružene žene Banja Luka“, izložbom su obuhvaćeni različiti radovi koji su nastali u okviru radno – okupacione terapije sa ženama i djecom, koji koriste posebnu mjeru podrške u Sigurnoj kući.

U ime Fondacije, Amela Bašić – Tomić, koordinatorica Sigurne kuće zahvalila je Gradu Banjoj Luci, Centru za socijalni rad i članovima drugih nevladinih organizacija što su dolaskom podržali izložbu u Domu omladine.

-Grad Banja Luka je finansijski podržao realizaciju ove kampanje, što nam je od izuzetnog značaja – istakla je ona.

Kako je kazala, izložba „Ruke stvaraju život bez nasilja“ predstavlja jednu od preventivnih aktivnosti u okviru kampanje „16 dana aktivizma“, kroz koju je omogućeno i članovima lokalne zajednice da se uključe i na taj način daju svoj doprinos borbi protiv ovog velikog društvenog problema.

Izložba u Domu omladine trajaće 25. i 26. novembra u periodu od 11 do 17 časova. Prodajnog je karaktera, a sav prihod biće uručen ženama koje su kreatorke prodatih proizvoda.

„Nisi sama“: SOS telefon 1264

Ova fondacija ima dugogodišnje iskustvo u pružanju psihološke podrške ženama i djeci žrtvama nasilja putem SOS telefona za žene žrtve nasilja koji su uspostavili početkom 1997. godine. Pozivom na SOS telefon 1264, koji je aktivan 24 časa, žrtve nasilja u porodici ili drugih oblika rodno zasnovanog nasilja mogu dobiti psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama. SOS poziv je besplatan i anoniman ukoliko osoba koja traži pomoć to želi. Pozivom na SOS telefon takođe može se prijaviti nasilje ili dobiti informacije i savjet kako pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja u vašem bliskom okruženju.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka