Korisno

5 filmova koji menjaju životnu perspektivu

Da li ti je poznat onaj osećaj kada te nešto natera da se zapitaš o stvarima o kojima pre nisi ni razmišljao/la, kada postaneš svestan/na nekog fenomena koji ti sad deluje toliko logično, a do pre par minuta nisi ni znao/la da postoji? Da li i ti voliš kada ti film dopusti da proživiš živote koje si onemogućen/a u telu koje imaš?

Predstavljamo ti 5 filmova koji te teraju da se zapitaš ko si, šta je život, kuda ideš, šta je čovek, a šta sudbina. Jednostavno, predstavljamo ti 5 filmova koji će ti sigurno promeniti perspektivu koju si do sada imao/la o/u životu.

BEFORE SUNRISE (1994)

Zamisli vraćaš se u svoju zemlju jednim međunarodnim vozom. Zamisli u vozu sretneš osobu iz druge države. Zamisli ta te osoba toliko zaintrigira da odlučiš da zablejiš ceo dan sa njom u mestu koje je jedno od usputnih stajališta. Šta se sve može desiti do svitanja narednog dana? Odgovor, osim u svojoj mašti, možeš pronaći i u ovom filmu.

CAPTAIN FANTASTIC (2016)

Ne, ne radi se o još jednom u nizu Marvelovih filmova o superherojima. Ovaj kapetan je heroj na jedan sasvim drugačiji, da ne kažemo nekonvencionalan način. Ako te zanima šta to Aragorn radi u 21. veku sa šestoro dece, topla preporuka je da pogledaš ovaj film. Ako te zanima kakav bi život bio odrastati van gradske gužve i vreve, školovati se od kuće, živeti van svih tih konvencionalnih sitnica koje upotpunjavaju svakodnevicu običnog čoveka danas ovo je pravi film za tebe.

TOGETHER / TILLSAMMANS (2000)

Švedska 1975. godine. Jedna mala stokholmska hipi komuna. ABBA svira u pozadini. Zajednica, ljubav, prijateljstvo, detinjstvo, porodica, društveni i politički problemi, male svakodevne izgubljenosti jednog čoveka. Ovaj film, iako na dubok i iskren način oslikava naročito skandinavski način života otvara mnoga pitanja o životu uopšte. Na topao, ali opet težak način prikazuje izazove, ali i one male životne radosti.

Trejler možeš pogledati ovde.

WILD TALES / RELATOS SALVAJES (2014)

Ovaj film ne priča priču. Ovaj film priča priče. Šest naizgled potpuno različitih priča, ali zapravo povezanih jednom niti ljudske prirode – osvetom. Možda ih upravo ovaj sastojak čini divljim? Arogantnost, kompetitivnost, tvrdoglavost, potkupljivost, prevara samo su neke od tema koje se javljaju i pokreću mnoga pitanja o onim tamnim stranama ljudske prirode. Jedno je sigurno – ovaj film te neće ostaviti ravnodušnim/om.

Trejler možeš pogledati ovde.

CAPERNAUM (2018)

Realno, filmovi sa decom u glavnim ulogama su uvek nekako emotivni, zar ne? Međutim, glavni junak ovog filma, iako 12-ogodišnjak, na svojim plećima (i bukvalno i figurativno) mora da nosi toliko toga. Na dalekom Bliskom istoku, u sirotinjskoj četvrti Bejruta, okružen korupcijom i nepravdom. Ovaj film će te naterati da odjednom postaneš svestan/na svih privilegija života koji trenutno vodiš. Zapitaj se kakav bi svet bio da nosiš cipele dečaka iz ovog filma?

Trejler možeš pogledati ovde.

Zapamti sebe sada. Način na koji pristupaš problemima, vidiš svet oko sebe i u sebi. Dobro zapamti. Jer posle ovih filmova više neće(š) biti (na) isto(m).

Autorka teksta: Anja Mrkobrada

Preuzeto sa: mingl.rs