Edukacija

Novi ciklus STEP programa – Women’s Student Training and Empowerment (STEP) program

American Councils for International Education u BiH sprovodi nekoliko programa među kojima je ove godine i Women’s STEP program, namijenjen studenticama kako bi stekle znanja i vještine potrebne za aktivno i uspješno pronalaženje posla, ali i određenom broju učesnica omogućava prvo poslovno iskustvo (praksu).

O čemu je zapravo riječ?

American Councils u BiH pokreće novi ciklus STEP programa, koji se sada zove Women’s Student Training and Empowerment (STEP) program, odnosno program obuke i osnaživanja studentica. Program je financiran iz granta State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država. Women’s STEP je besplatan program namijenjen obrazovanju studentica pomažući im da steknu prvo radno iskustvo u Bosni i Hercegovini. Women’s STEP nudi polaznicama priliku da se upoznaju sa tržištem rada u Bosni i Hercegovini i steknu radno iskustvo i vještine koje će im trebati za uspjeh u bilo kojoj budućoj potrazi za poslom.

Kroz Women’s STEP učesnice dobiju priliku da steknu sljedeće vještine:- Pisanje CV-a i motivacionog pisma;– Kako ispuniti aplikaciju za posao;– Osnovne IT vještine i alati potrebni na modernom tržištu;– Komunikacija, javni govor i držanje prezentacija;– Osnovni maniri u modernom poslovnom svijetu;– Kako briljirati na svakom intervju-u.

Ukupno 40 učesnica koje trenutno studiraju na univerzitetima u Banjoj Luci ili Sarajevu proći će kroz trodnevni trening, tokom kojeg im je obezbijeđen smještaj i hrana. Nakon treninga, određen broj učesnica programa će dobiti priliku da, kroz pomoć našeg ureda, pronađu kompaniju/nevladinu organizaciju u kojoj će steći radno iskustvo. Tokom prakse, učesnice dobiju simboličnu mjesečnu stipendiju, kako bi pokrile troškove prevoza i druge svakodnevne troškove koji mogu nastati.

Prijave za učešće su otvorene do 8. novembra i dostupne su na web stranici: http://ais.americancouncils.org/STEP

Preuzeto sa: snagalokalnog.ba