Vijesti

Uručeni ugovori: Grad podržao 31 projekat iz kulture

Grad Banja Luka sufinansiraće 31 projekat iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2021. godinu, za šta je predviđeno 103.500 KM.

Ugovori o sufinansiranju ovih projekata izabranih putem javnog poziva, uručeni su danas predstavnicima udruženja građana.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac kazala je da je Grad zahvalan ljudima koji se bave kulturom i da je njihov entuzijazam ključan da naš grad živi i da kulturna scena u Banjoj Luci opstaje.

– Bitno je da ljudi koji su u ovoj sferi to vole, da Grad prepoznaje ono što oni rade i sigurna sam da ćemo zajedničkim snagama doći i do još kvalitetnijeg kulturnog sadržaja, do novih projekata, ali i da ćemo održati sve one manifestacije i udruženja koja su zaslužna da Banja Luka živi i radi na ovom polju sve ove godine – istakla je ona.

Upravo svjesni važnosti kulture, ali i toga da sredstva za ovu oblast treba da budu mnogo veća, prema njenim riječima – Grad je prijedlogom budžeta za narednu godinu predvidio veća izdvajanja za ovu oblast.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku Nevena Blagojević – Podrić kazala je da je iz oblasti savremenog stvaralaštva i kreativne industrije podržano 11 projekata, iz amatersko-kulturnog stvaralaštva četiri projekta, dok je iz oblasti provođenja i unapređenja edukacije u kulturi – podršku Grada dobilo devet projekata.

-Iz oblasti stvaralaštva za djecu i mlade podržana su četiri projekta, dva iz oblasti decentralizacije kulture, te jedan projekat u vezi sa stvaralaštvom osoba sa invaliditetom – navela je ona.

Kako je kazala, podržani projekti su u skladu sa Strategijom razvoja kulture Grada Banje Luke za 2018-2028. godinu, odnosno na osnovu ciljnih oblasti koje su i tretirane Strategijom razvoja grada.

Jedan od projekata koji je podržan jeste Međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo“, a u ime organizatora te manifestacije Slobodan Stošić istakao je značaj podrške Grada.

-Grad prepoznaje naš rad, značaj manifestacije za Banju Luku ali i Republiku Srpsku, te nas podržava. Bez te podrške teško da bismo mogli opstati. Veliki je značaj i što Grad na vrijeme uplati dodijeljena sredstva. Sa tim su saglasne i druge kolege – naveo je Stošić.

Podsjećamo, na javni poziv za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2021. godinu pristiglo je ukupno 77 prijava. Projekte su birali sami umjetnici, odnosno stručna komisija čiji su članovi izabrani takođe putem javnog poziva.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka