Vijesti

„Dom omladine – otvoren za sve mlade“: Prezentovane programske aktivnosti

Pod sloganom „Dom omladine –otvoren za sve mlade“ stručnim saradnicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola prezentovane su programske aktivnosti u Domu omladine.

Riječ je o aktivnostima koje će se u kontinuitetu sprovoditi u novouređenim prostorijama ove ustanove, a kroz projekte organizacija, koje je Grad Banja Luka podržao u okviru velike reforme i revitalizacije Doma omladine.

-Kao uvertira u veliko otvaranje preuređenog Doma omladine, odlučili smo da za sve stručne saradnike osnovnih i srednjih škola napravimo prezentaciju svih programskih aktivnosti, koje su ovdje planirane – poručila je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Ona je kazala da su stručni saradnici definitivno jedna značajna ciljna grupa, koja može prepoznati značaj planiranih programskih aktivnosti, i iste pormovisati među našom omladinom, kojoj su ovi programi i namijenjeni.

Programi obuhvataju različite aktivnosti, pa pored promocije zdravih stilova života mladi će imati mogućnost sticanja novih znanja i vještina – STEM-koncept, a u planu je i pokretanje muzičke vježbaonice i plesne sekcije, ali i mnoštvo drugih aktivnosti.

S ciljem veće podrške banjalučkoj omladini, biće organizovane i instrukcije kao vid pomoći učenicima osnovnih i srednjih škola, a u planu je i pokretanje tzv „Dnevnog boravka“ kako bi mladi, koji putuju u školu imali mjesto gdje će boraviti dok čekaju prevoz.

Jedna od organizacija koja će sprovoditi ove aktivnosti je Institut „Perpetuum mobile“.

Izvršni direktor Instituta Ilija Trninić kazao je da ga izuzetno raduje projekat reforme Doma omladine, jer kako je kazao, već godinama ukazuju na probleme omladine u društvu, ne samo u Banjoj Luci, nego i šire, tako da se uspostavljanjem ovakvog mjesta mogu suzbiti brojni problemi.

On je kazao da s jedne strane veliki dio omladine ima problem sa identifikacijom određenih uzora u svom periodu odrastanja, dok sa druge strane mladi očekuju modernije sadržaje, sadržaje savremenog tipa, uz pomoć kojih mogu da steknu znanja i kompetencije, kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

-Veliki izazov je i sve veći odlazak mladih, a kroz ove projekte mi im možemo kroz određene aktivnosti i kreativnosti vratiti nadu – poručio je Trninić.

Među podržanim organizacijama putem Javnog poziva su Dis – pozorište mladih, UG „Zdravo da ste“ kao i Centar „Dajte nam šansu – Zvjezdice“.

Iz Centra „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ poručuju da se njihove aktivnosti odnose na mlade osobe sa smetenjama u razvoju s ciljem da se radi na njihovoj inkliziji, ali i da im se obezbijede uslovi za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, pa je u planu pokretanje različitih kreativnih radionica.

Iz Udruženja građana „Zdravo da ste“ kazali su da se nadaju da će omladina prepoznati ove aktivnosti, ali da su oni kao udruženje otvoreni za sve sugestije i kreativne ideje, dok su iz Disa istakli da se raduju što će Dom omladine dodatno oživjeti, te da se nadaju da će veći broj mladih kvalitetnije provoditi slobodno vrijeme.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka