Korisno

10 jednostavnih navika koje će ti promijeniti život

Za većinu nas, jutra su teška. Teško se razbuđujemo, teško ustajemo i pripremamo za novi dan. Da bi ti dan počeo na pravi način, postoji 10 navika za koje su potrebne samo 2 minute. Ove navike će ti pomoći da lakše počneš dan, ali i da ga bolje provedeš u cjelosti.

Svjesno disanje

Kad se osjećaš anksiozno, ometaš lakoću i protok daha. Možda nećeš ni primijetiti ove male poremećaje u obrascu disanja i kako oni utiču na tebe. Ali ponovno uspostavljanje normalnog disanja, vraća ti energiju i fokus.

Udahni kroz nos brojeći do pet. Osjećaj se kao da postoji balon, koji ti ispunjava cijelu zdjelicu i izaziva njeno rastezanje u svim smjerovima. Zadrži taj udah na trenutak, a pri izdisaju stegni sve mišiće u i uz kičmu, dok izdišeš brojeći do pet. Zadrži izdah na trenutak i ponovi 10 puta. Učini to kad god se osjećaš pod stresom.

Žvaći polako

Nije bitno samo šta jedeš, već i kako. Možeš jesti visoko hranljivu i zdravu hranu, ali ako ne sažvaćeš hranu dobro, to može dovesti do probavnih smetnji, nadutosti i nedostatka apsorpcije hranjivih tvari. Što više žvaćeš, proizvodiš više sline. Slina oblaže čestice hrane enzimima koji je razgrađuju radi bolje apsorpcije hranjivih tvari. Žvakanje 25 puta po zalogaju pomaže u svjesnijem jedenju. Jedeš u opuštenijem stanju uma, što pomaže probavi. Osim toga, što sporije jedeš, manje ćeš vjerovatno konzumirati jer daješ svom tijelu vremena da te obavijesti da si sit/a.

Pij toplu vodu sa limunom

Dodaj toplu vodu s limunom u svoju dnevnu rutinu. Prvo ujutro tvoje tijelo treba rehidrirati. Topla voda s limunom utažuje žeđ, priprema i obnavlja naš probavni sistem, pomaže u detoksikaciji i opskrbljuje dozu vitamina C, koja uništava slobodne radikale. Limun ima kiseli okus, ali zapravo stvara alkalije, koje pomažu tijelu u održavanju idealne pH ravnoteže i neutralizuju slobodne radikale, kako bismo se osjećali živahno. Voda s limunom poboljšava funkcije enzima u našem tijelu, stimuliše jetru i ispira toksine.

Napravi pauze za kretanje

Što se tiče poboljšanja kretanja, ne radi se samo o tome da vježbaš sat vremena ujutro i precrtaš to sa liste. Tvoje tijelo napreduje pri kretanju. Više kretanja tokom dana izuzetno je korisno za tvoje tijelo i mozak. Vježbe pokretljivosti pomažu podmazivanju zglobova, kako bi se izbjegla ukočenost, pomažu u cirkulaciji i u povećanju razine energije te povećanju fokusa i produktivnosti. Na svaki sat sjedenja ciljaj na barem nekoliko minuta vježbi pokretljivosti, poput ustajanja i protezanja.

Popravi držanje

Pravilno držanje – s poravnanom kičmom i naslaganim zglobovima – olakšava tvoje tijelo, smanjuje napetost i naprezanje, te osigurava da su mišići i tkiva dobro oksigenirani i da primaju hranjive tvari za pravilnu funkciju. Katy Bowman, biomehaničarka i stručnjakinja za prirodne pokrete, preporučuje prvo poravnavanje vanjskih rubova stopala s ravni. Zatim pazi da ti stopala budu u širini bokova. Pritisni sva četiri ugla stopala u tlo. Uvjeri se da ti je zdjelica iznad peta. Uključi bedra da podigneš koljena, stisni gluteuse, drži grudi podignute s podignutim donjim rebrima i drži glavu u neutralnom položaju s blago zataknutom bradom.

Skini cipele

Jedan od najvećih zdravstvenih alata, doslovno ti je pod nogama. Uzemljenje ili hodanje ili stajanje bosi na zemlji zvuči jednostavno, ali koliko smo zapravo vani bosi? Analliza iz 2012. objavljena u “Journal of Environmental Public Health”, otkrila je da istraživanja podržavaju istaknute prednosti bosih nogu, koje uključuju poboljšano raspoloženje i san, te smanjenje upale i hronične boli.

Iščetkaj svoju kožu

Brini o svom najvećem organu tijela: koži. Suho četkanje je prirodna tehnika, koja može otkriti ljepotu tvoje kože uklanjanjem mrtvih stanica kože, jer stimuliše limfni sistem. Četkanje daje i zdravi sjaj tvojoj koži. Kupi suhu četku s prirodnim čekinjama. Počni od nogu i četkaj dugim, širokim pokretima prema srcu (izbjegavajući lice) bez prevelikog pritiska. Ne četkaj kožu predugo i prečesto. Par minuta nekoliko puta sedmično je dovoljno.

Usvoji namjeru

Kada želiš izaći iz svoje zone komfora ili započeti novu zdravu naviku, prvo moraš imati jaku namjeru da to učiniš. Kao što je Wayne Dyer, autor knjige “Moć namjere”, rekao: “Moć namjere je moć ispoljavanja, stvaranja, življenja neograničenog obilja i privlačenja pravih ljudi u pravim trenucima”. Možeš usvojiti namjeru za svaku radnju u svom životu. Prije jela usvoji namjeru da jedeš svjesno. Prije vježbanja poveži se sa svojom namjerom. Zapitaj se: “Šta želim postići?”

Nanesi kremu za sunčanje

Kreme za sunčanje nisu samo za ljeto. Dermatolozi preporučuju svakodnevno nošenje kreme za sunčanje jer će, prema podacima Fondacije za rak kože, jedan od pet Amerikanaca razviti rak kože tokom života. Čak i ako ne boraviš na otvorenom duže vrijeme, UVA zrake koje uzrokuju bore i prerano starenje mogu proći kroz prozorsko staklo. Provjeri sastojke na kremi za sunčanje i potraži onu s mineralnim cinkovim oksidom za zaštitu od UVA zračenja. Ako ćeš duže vrijeme biti vani (najmanje dva sata), potraži kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom 30, koja je otporna na znoj i vodu.

Izrazi zahvalnost

Zapadno društvo nam stalno govori da moramo biti više, učiniti više, imati više i postići više. To može biti iscrpljujuće i depresivno. Neka tvoja vibracija bude dobra i ispunjena zahvalnošću tokom svakog dana. Brojna su istraživanja u vezi s pozitivnim efktima, koje svakodnevna praksa zahvalnosti ima na um, tijelo i duh. Vodi dnevnik u koji ćeš svake večeri prije spavanja ili ujutro, kada se probudiš zapisivati na čemu si zahvalan/a.

Izvor: theladders.com

Preuzeto sa: ultra.ba