Ostalo

10 koraka do uspješne promjene karijere

Imate li u zadnje vrijeme sve veću želju promijeniti karijeru i raditi nešto novo? Sigurno postoje mnogi razlozi zašto ste poželjeli promijeniti smjer u profesionalnom životu i takve potrebe su sasvim normalna pojava.

No koje konkretne korake možete poduzeti da bi se promjena i dogodila?

Promjena karijere vaša je osobna odluka i na nju može utjecati mnogo jedinstvenih faktora, no najčešće do nje dolazi ako niste više zainteresirani za polje u kojem radite, ako ste pod prevelikim stresom ili želite veću plaću, novi izazov i bolji balans poslovnog i privatnog života.

Istraživanja su pokazala da su pojedinci koji se odluče na promjenu svakodnevnog posla sretniji, manje pod stresom te zadovoljniji i ispunjeniji. Osim toga, počnu i zarađivati više novca ako su pametno odabrali novu karijeru.

Pa kako i vi možete postati jedan od njih?

  1. Analizirajte svoj trenutni posao.

Provedite neko vrijeme promatrajući kako vaš trenutni posao utječe na vas i što je ono što vas zapravo najviše smeta. Koji aspekti posla vas tjeraju na promjenu? Je li to sama priroda posla koji obavljate, politika tvrtke u kojoj radite ili ljudi s kojima ste okruženi?

Ako ste svjesni što točno ne želite, bit će vam značajno lakše izbjeći iste zamke na sljedećem poslu.

  1. Procijenite svoje vještine.

Što vas zanima, u čemu ste dobri? Koje vrijednosti želite zastupati svojim poslom? Osvrnite se na svoje prošle uspjehe, projekte i volonterske poslove u kojima ste uživali. Ovdje je važno da budete iskreni sa sobom i da objektivno procijenite u čemu uistinu uživate i dobro vam ide, a ne ono što mislite da je poželjno i kakvi biste trebali biti.

  1. Razmislite o potencijalnim novim karijerama.

Sad kad ste svjesniji o tome što želite, što ne želite i kako možete pridonijeti, razmotrite koje su vam opcije. Brainstormajte ideje za nove izbore karijere, razgovarajte s prijateljima, obitelji i poznanicima, razmislite o svakoj mogućoj opciji koja vam padne na pamet. Ako imate poteškoća sa smišljanjem ideja, istražite imate li mogućnosti konzultirati se s profesionalcem koji će vam u tome pomoći.

  1. Potražite dostupne poslove.

Istražite koji se postojeći poslovi uklapaju u sliku vaše idealne karijere. Jednostavnim guglanjem možete doći do pregršt korisnih informacija i uvjeriti se kako neki već rade i zarađuju od onoga što ste mislili da je nemoguće!

  1. Vrijeme je za kontakte!

Nakon što ste došli do zadovoljavajuće količine informacija, vrijeme je da se pokažete. Javite se ljudima iz polja koje vas zanima s otvorenim zamolbama, dogovorite informativne intervjue ili se dodatno informirajte kroz njihovo iskustvo. Pronađite kontakte na događajima, konferencijama, preko poznanika ili na LinkedInu.

  1. Isprobajte novi posao.

Prije nego se odlučite na definitivnu promjenu karijere, provjerite možete li isprobati raditi posao koji želite. To znači volontirati, raditi kao freelancer ili čak pratiti nekoga tko radi taj posao kako biste vidjeli iz prve ruke kako to uistinu izgleda u praksi.

  1. Upišite tečaj.

Ako su vam za novi posao potrebne i nove vještine, nema boljeg načina nego uložiti da vas profesionalac dovede do toga. Čak i ako trenutno nemate mogućnosti uložiti u plaćeni strukturirani tečaj, Internet nudi neograničene mogućnosti samoobrazovanja. Neznanje više nije opravdanje!

  1. Steknite nove vještine na postojećem poslu.

Ako baš nikako ne možete pronaći vrijeme i energiju za učenje novih vještina u slobodno vrijeme, pokušajte pronaći prilike na postojećem radnom mjestu. Ponudite se kad god je moguće da napravite nešto novo i proaktivno dijelite svoje ideje, prijavite se za svaki trening ili radionicu koju vam tvrtka ponudi te iskoristite vrijeme praznog hoda na istraživanje i vježbanje novih vještina koliko god možete.

  1. Probajte drugo radno mjesto u istoj industriji.

Razmislite o drugim poslovima koji bi vam bili privlačniji u istoj industriji ili čak istoj tvrtki. Možda vam je potrebna samo blaga promjena svakodnevne rutine umjesto cijelog zaokreta u karijeri?

  1. Pripremite CV i motivacijsko pismo.

Kad osjetite da ste spremni za konkretne prijave na poslove u ciljanoj industriji, ažurirajte životopis vještinama i iskustvom koje je važno za njih. Svakako uz životopis pripremite i motivacijsko pismo koje će vas istaknuti iz gomile i pokazati koliko vam je stalo pridonijeti na novom radnom mjestu.

Zaključak

Naravno, do uspješne promjene karijere možete doći bilo kojom kombinacijom ovih koraka ili preskakanjem nekih od njih. Najvažnije je da iskreno proanalizirate sebe, svoje želje i potrebe te vještine koje mogu pridonijeti industriji na koju ciljate. Dobra priprema i čvrsta odluka temelj su svake promjene, pa i profesionalne. Sretno!

Preuzeto sa: hocu.ba