Edukacija

Počinje Škola crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta

Škola crtanja i slikanja za djecu i omladinu sa i bez invaliditeta u školskoj 2021/2022 godini počinje sa radom 4. septembra u 09.00 časova u Kulturnom centru UDAS, ulica Sime Miljuša broj 2 u Banjaluci.

Škola je namijenjena za djecu i omladinu sa i bez invaliditeta uzrasta od šest do 18 godina. Polaznici Škole će biti podijeljeni u tri grupe. Polaznici će, svake subote u KC UDAS, učiti tehnike crtanja i slikanja što podrazumijeva rad na izradi crteža, slikanje i crtanje na zadatu temu, portrete, kolaže, izradu skulptura od gline, maketa na zadatu temu i sl.

Za polaznike Škole, KC UDAS je obezbijedio potreban slikarski materijal za crtanje (blokove, štafelaje, natron papir, ugalj, akril, palete, glinu, platna i dr). Polaznici će kroz definisan plan rada Škole biti u prilici da se upoznaju sa raznim tehnikama crtanja i slikanja, te da kroz rad naše Škole upoznaju važnost poštovanja različitosti. Voditeljka programa Škole biće Tatjana Ratković-Bosnić, magistar grafike.

Škola crtanja i slikanja trajaće u dva semestra i to:

– I semestar u trajanju od septembra do decembra 2021. godine i

– II semestar u trajanju od februara 2022. do juna 2022. godine

Glavna misija Škole crtanja i slikanja od 2007. godine od kada se realizuje, je promocija različitosti djece sa i bez invaliditeta zasnovane na konceptu poštovanja ljudskih prava. Takođe, jedan od ciljeva Škole jeste da Škola bude mjesto gdje će mladi polaznici, djeca sa i bez invaliditeta, iskazati svoje umjetničke i kreativne potencijale uz stručno vođstvo profesora likovne kulture.

Nadalje, Škola predstavlja i mogućnost promocije inkluzivnog pristupa u radu sa djecom sa invaliditetom kao jednog od važnog segmenta u postizanju ravnopravnog odnosa prema djeci sa invaliditetom. Polaznici Škole kroz različite crtačke i slikarske tehnike, stvarajući vlastita umjetnička djela stiču nova znanja kako u oblasti crtanja i slikanja tako i u razumijevanju i prihvatanju koncepta različitosti, jednakih mogućnosti za djecu sa invaliditetom.

Po završetku svakog semestra u KC UDAS biće organizovana kolektivna izložba radova polaznika Škole. Pohađanje Škole za djecu sa invaliditetom i djecu članova Organizacije je besplatno, dok je za djecu bez invaliditeta cijena pohađanja Škole 30 KM mjesečno.

Napomena: U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske broj polaznika Škole biće ograničen. Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša te ukoliko nadležne institucije zabrane rad i javna okupljanja ili ukoliko menadžment Organizacije UDAS u bilo kome trenutku procjeni da održavanje časova Škole uživo predstavlja rizika u pogledu epidemiloške situacije, rad Škole će biti organizovan online.

Zainteresovani polaznici za Školu crtanja i slikanja mogu da se jave na broj telefona 051 437 488 radnim danima od 08.30 do 15.00 ili putem emaila: kulturnicentarudas@gmail.com.

Broj polaznika je ograničen! Prijave u toku!

Preuzeto sa: mreza-mira.net