Vijesti

Nakon 120 godina pripovjetka „Đe je mama“ ugledala svjetlost dana

Promocija do sada nepoznate Kočićeve pripovijetke „Đe je mama?“ priređivača Zorana Pejašinovića održana je danas u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Promociji je prisustvovao i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je kazao da je ponosan što su svjetlost dana ugledale dugo skrivane riječi našeg Petra Kočića, koje do sada nismo imali priliku da čitamo.

– Ova pripovjetka potvrđuje da o Kočiću možemo još mnogo da učimo, ali i da učimo od njega – zaključio je gradonačelnik Banje Luke.

Priređivač pripovjetke Zoran Pejašinović istakao je da vjeruje da će čitaoci ove nove pripovijetke uživati u jedinstvenom i prelijepom Kočićevom jeziku i u onom što je ovaj pisac nosio sa sobom i po čemu je najznačajniji, a to su njegov zavičaj, narod i sloboda.

– Pripovjetka je čekala oko 120 godina da ugleda svjetlost dana, i ko zna kakve okolnosti su dovele do toga da toliko dugo bude skrivena od javnosti, ali možda je to i dobro, možda smo se malo i uželjeli Kočićevog jezika, svježine i nečega novog – kazao je Pejašinović.

Izložbu, koja je pratila promociju, čini 15 panoa putem kojih je predstavljena Kočićeva priča na posebno dizajniran način i u formatu koji će građanima biti dostupan za vrijeme trajanja ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“.

U izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srspe, pripovijetka je priređena kao knjiga, koja je ilustrovana originalnim, za tu priliku načinjenim radovima akademskog slikara Branka Jungića, dok je za dizajn zadužen Studio „Lik”.

Podsjećamo, pripovjetka koja je privukla veliku pažnju javnosti pronađena je prije nekog vremena, u jednom omanjem notesu dr Vase Glušca, Kočićevog saputnika, saradnika, kuma i biografa, a koji se nalazio u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka