Vijesti

Pripremljen bogat program: Banja Luka sljedeće sedmice u znaku Kočića

Ovogodišnji 56. Kočićev zbor, koji će biti održan od 23. do 29. avgusta, donosi bogat program. Otvaranje manifestacije biće upriličeno 23. avgusta, u 20 časova, u Parku „Petar Kočić“, a tog dana u Parku, u 12 časova, biće položeni i vijenci na spomenik Petru Kočiću.

Novina ove godine je poseban kulturno-umjetnički program na Kočićevom ognjištu, koji će biti organizovan u cilju oživljanja ovog ognjišta u Stričićima. Program će biti priređen 29. avgusta u 10.30 časova u saradnji Grada Banje Luke i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženja književnika Republike Srpske.

Iz bogatog programa ovogodišnje manifestacije u čast Petru Kočiću, izdvajamo i promociju do sada nepoznate Kočićeve pripovijetke „Đe je mama?“ priređivača Zorana Pejašinovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Promociju 24. avgusta, sa početkom u 13.00 časova, na platou ispred Biblioteke, pratiće i prigodna izložba koja će, na posebno dizjaniran način, predstaviti ovo djelo. Istog dana, u Parku „Petar Kočić“ u 18.00 časova biće održana radionica veza za djecu i odrasle sa veziljom Sanjom Bajić.

Veče satire kod govornice na Trgu Krajine biće organizovano 25. avgusta, u 20.00 časova, te veče drame 26. avgusta, u 20.00 časova u Parku „Petar Kočić“.

Program u Beogradu predviđen je za 26. avgust, kada će u večernjim časovima biti priređeno književno veče u organizaciji udruženja književnika Republike Srpske i Srbije. Tog dana, biće položeni vijenci na grob Petra Kočića u Aleji velikana.

Dodjela nagrade „Zmijanjče“, prema programu, biće organizovana 27. avgusta, kada će u Parku „Petar Kočić“ biti održano veče posvećeno mladim pjesnicima.

Svečana akademija i dodjela „Kočićeve nagrade“ biće održana 28. avgusta u 20.00 časova u Banskom dvoru, a istog dana planiran je i književni program u porti manastira Gomionica (13.15 časova).

U Kočićevim rodnim Stričićima završnog dana predviđena su i nadmetanja u narodnim igrama i vještinama, te učešće padobranaca. I ove godine borbe bikova, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 28. i 29. avgusta na zborištu u Stričićima.

U duhu Kočića je i centar grada, odnosno Gospodska ulica koju krasi umjetnička instalacija, galerija kulturnog nasljeđa – inspirisana motivima Zmijanja.

Kako bi bio što sadržajniji, u organizaciju ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“ uključili su se brojni subjekti.

Raniji partneri Grada, koji svake godine učestvuju u organizaciji manifestacije su: Udruženja književnika Republike Srpske, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Kulturni centar Banski dvor, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Muzej Republike Srpske i Zavičajno društvo „Zmijanje“.

U organizaciju ovogodišnje manifestacije uključili su se i: Turistička organizacija grada Banje Luke, glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta Republike Srpske, mladi glumci Dis pozorišta i Banjalučkog studentskog pozorišta, Udruženje žena „Duga“, Galerija „Sonja Bikić“ i Koridaško udruženje „Jablan“.

Ovogodišnji „Kočićev zbor“ biće održan uz poštovanje epidemioloških mjera, a kompletan program pogledajte u nastavku.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka