Ostalo

Javni nastup: Vježbe za samopouzdanje i pravilan govor tijela

Temelj svakog dobrog javnog nastupa je samopouzdanje koje primarno proizlazi iz poznavanja sebe u različitim situacijama.

Kada znate kako izgledate, rješavate se jednog velikog dijela straha od javnog nastupa: straha od toga kako, primjerice, izgledate na tv ekranu.

Kamera vs. Fotoaparat

Zanimljivo je da mnoge ljude užasava snimanje kamerom, a nemaju problema s fotografiranjem.

Dozvolite mi da vas uvjerim u suprotno.

Fotografija naše lice ‘zamrzava’ u trenutku, a popularniji selfiji čine naše lice duljim nego što jest. To su grimase koje u svakodnevnom životu tromost ljudskog oka naprosto ne primjećuje (zato se često puta razočaramo izgledom osobe uživo u odnosu na to kako izgleda na svom Instagram profilu, primjerice).

S druge strane, kamera je vrlo laskava: ne obraća pažnju na naše mikro grimase kao što to radi fotoaparat. Ne dodaje 5 kilograma, kao što je nekad davno bio slučaj. Jednostavno nas prikazuje onakvima kakvi jesmo. Ako znamo kako izgledamo, lakše nam je dozvoliti da kamera bilježi naše pokrete.

Kratke vježbe za mirno tijelo

Neke ljude muči njihov fizički izgled. Ako je to razlog zbog kojeg se odbijate snimati, podsjetite se da vas nepoznati ljudi svakoga dana viđaju i promatraju, baš kao i vi njih…na ulici, u trgovini, u tramvaju. Kod javnog nastupa vaš govor tijela i informacije koje dajete puno su važniji od vašeg fizičkog izgleda. Stoga, radije se fokusirajte na ono što u svom nastupu možete poboljšati, kako biste povećali cjelokupno zadovoljstvo i samopouzdanje.

Evo nekoliko jednostavnih vježbi koja je dobro svakodnevno prakticirati kako biste naučili svoje tijelo na pravilnije i smirenije pokrete:

  • kada hodate ili stojite, uspravite leđa i ruke držite opušteno uz tijelo, čak i kada razgovarate s nekim
  • prilikom stajanja blago raširite noge kako biste ravnomjerno rasporedili težinu tijela na obje noge
  • dok sjedite, držite ruke opušteno na koljenima, leđa naslonite, a noge položite pravilno te u blagom raskoraku
  • usporite korak dok hodate, kako biste nesmetano nastavili ravnomjerno i duboko disati
  • prilikom gestikuliranja koristite usporene, elegantne pokrete rukom u ravnini prsnog koša, umjesto brzih pokreta rukom i pokreta u području glave

Mirno tijelo za mirnu psihu

Javnom nastupu nerijetko prethode trema i stres. U takvoj situaciji gotovo se nemoguće fokusirati na primjenu svih pravila dobrog govora tijela. Nasuprot tome, trenirate li svoje tijelo da svakodnevno funkcionira u opuštenom stanju, dugoročno osnažujete samopouzdanje i stvarate odlične temelje za dobar javni nastup.

Trening se ne radi na dan utakmice!

Kada je tijelo opušteno, a disanje ravnomjerno, uzburkane misli i stres ne mogu nas tako lako preplaviti odnosno, njihov utjecaja na nas postaje minimalan. Nasuprot tome, napeto tijelo dodatno ‘hrani’ uznemirenu psihu i pojačava nervozu.

Već dobro znate da je prije javnog nastupa važno ‘biti opušten’. Tako barem svi savjetuju: ‘ Ma, samo se opusti i bit će sve ok’. To je lakše reći nego učiniti, dobrim dijelom zato jer se opuštenost ne postiže u pola sata, već svakodnevnom vježbom.

Ukoliko ste svakoga dana pogrbljeni i hodate s rukama u džepovima, nemojte očekivati da ćete prilikom javnog nastupa biti u stanju stajati mirno s mikrofonom u ruci. Zapamtite, vrhunski sportaši ne treniraju na dan važne utakmice već tjednima prije nje.

Krenite s usvajanjem dobrih navika već danas!

–javninastup.hr

Preuzeto sa: mreza-mira.net