Ostalo

Otvoren poziv: izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju na Balkanu

Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) i NVO Atina pozivaju novinarke i novinare iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije da se prijave za specijalizovani program koji ima za cilj istraživanje različitih trendova rodno zasnovanog nasilja, uključujući i online nasilje.

Kroz ovaj program BIRN želi da radi na jačanju kapaciteta novinara/novinarki i njihovom ohrabrivanju da se uključe u izvještavanje o nasilju zasnovanom na polu žrtve.

Program traje osam mjeseci i uključuje:

mentorstvo na radnom mjestu i uredničke sesije za stvaranje visokokvalitetnog novinarstva
edukativne sesije fokusirane na rodno zasnovano nasilje
finansijsku podršku i pomoć.
Posebno su poželjne priče koje pokrivaju teme o kojima se u medijima ne izvještava dovoljno kao što je nasilje nad ženama u regionu.

Prijave će se ocjenjivati na osnovu sljedećih kriterijuma:

relevantnost predstavljene priče
izvodljivost
originalnost djela
profesionalna kvalifikacija prijavljenih kandidata/kandidatkinja
motivacija izražena u aplikaciji
novinarski pristup.

Svaki odabrani kandidat/kandidatkinja ili tim će dobiti stipendiju od 1.000 evra za podršku izvještavanju. Ako priča pokriva više od jedne ciljane zemlje (BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo), to će se smatrati prednošću.

Rok za podnošenje prijava je 21. avgust.

Zašto?

BIRN je kroz svoj trenutni proces monitoringa mapirao brojne slučajeve kršenja digitalnih prava direktno povezanih sa rodno zasnovanim nasiljem. Posebno tokom pandemije COVID-19, žene su bile izložene povećanom nasilju i offline online. Na osnovu dokaza, BIRN je izvijestio da je stopa porodičnog zlostavljanja porasla otkad su države na Balkanu počele nametati stroga ograničenja kretanja u borbi protiv COVID-19.

Rodno zasnovano nasilje zabranjeno je brojnim međunarodnim konvencijama, kao i nacionalnim zakonima u mnogim zemljama. Međutim, pravni okvir često je maglovit kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje na internetu, iako posljedice mogu biti jednako destruktivne po žrtve. Online počinitelji često ostaju neidentifikovani.

Iako i žene i muškarci prijavljuju izloženost takvom nasilju, podaci ukazuju da su žene i djevojčice najčešće žrtve nasilja na internetu. One trpe najdrastičnije oblike nasilja i najviše su pogođene posljedicama ove vrste nasilja. Na potrebu temeljitijeg istraživanja o nasilju nad ženama i djevojčicama ukazuje činjenica da 9 miliona djevojčica u Evropi kaže da je doživjelo neki oblik digitalnog nasilja do 15. godine, da svaki peti tinejdžer u Evropi prijavi da je postao žrtva internetskog zlostavljanja, da su djevojčice u većem riziku, te da su 2014. godine 87 posto prijavljenih fotografija seksualnog zlostavljanja djece bile fotografija djevojčica.

BIRN-ova istraga od prošle godine o napadima na novinarke na Balkanu pokazala je da se one svakodnevno suočavaju sa online zlostavljanjem, a mnogo njih je reklo da su poslije online napada prepuštene same sebi.

Ko može aplicirati?

Program je otvoren za sve novinare/novinarke i pisce/spisateljice koji vjeruju da imaju dobru priču o nedovoljno prijavljenoj temi koja se odnosi na rodno zasnovano nasilje na Balkanu. Poželjne su i prijave lokalnih i nacionalnih medija koji žele objaviti priču zajedno sa BIRN-om.

Uslovi za priču:

Priča se mora baviti rodno zasnovanim nasiljem (online ili offline) u ciljanom regionu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija)
Priča mora biti relevantna za region Balkana
Traže se detaljne, istraživačke priče koje pružaju nove informacije ili imaju jedinstven ugao izvještavanja na temu rodno zasnovanog nasilja
Priča bi trebala imati oko 1.500 riječi

Svaka odabrana priča mora biti objavljena u roku od šest mjeseci od prijema prve rate stipendije
Kako se prijaviti?

Potrebno je poslati prijedlog priče koristeći BIRN obrazac, potpisanu deklaraciju i CV na mejl adresu applications@birnnetwork.org najkasnije do 21. avgusta 2021. godine.

Svi potrebni obrasci mogu se pronaći na ovom linku.

Preuzeto sa: lonac.pro