Vijesti

Nova umjetnička instalacija: Gospodska ulica sa sjenicima zmijanjskog printa

Poslije cvjetnog ruha, Gospodsku ulicu krasi nova umjetnička instalacija, galerija kulturnog nasljeđa. Inspirisana je motivima Zmijanja, a postavljena u okviru priprema za obilježavanje 56. Kočićevog zbora.

Zmijanjski vez predstavlja posebnu tehniku koju su praktikovale žene na Zmijanju, visoravni pored Banje Luke. Koristi se za ukrašavanje ženske odjeće i predmeta u domaćinstvima, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljinu. Plave niti na bijelom platnu osnova su zmijanjskog veza. Materijal na kojem je prikazano umijeće izrade zmijanjskog veza doživljavao je transformaciju, ali je vez i dalje zadržavao autentične specifičnosti. Prvo se vezlo na konopljinim i lanenim platnima, zatim na pamučnim, a danas se ovaj vez prezentuje i na savremenim industrijskim tkaninama.

Iglom se prave krstići, koji se spajaju u razne geometrijske oblike. Bogatstvo šara i oblika, od rodnog krsta, jabuke i grane, cvjetova i drugih oblika predstavljaju pravu riznicu izraza i značenja: sreća u porodici, dobro zdravlje, zdravo potomstvo i slično.

Najčešći ornamenti koji prevladavaju u zmijanjskom vezu su stilizovani biljni oblici pravilne i simetrične geometrijske osnove. Motiv kola u obliku romba najčešće se uočava u zmijanjskom vezu. Veliki je broj kombinacija kola sa sitnijim motivima. Simbolika ornamenta koji se kod srpskog naroda naziva kolo, jeste slika života i svijeta kao vječnog kretanja, uslovljenog usaglašenim kosmičkim ritmom suprotnosti.

Vez sadrži snažnu simboliku koja se prenosi generacijama, te promoviše kreativnost, društvenu jednakost i raznolikost.

Zmijanjski vez je 2014. godine uvršćen na reprezentativnu UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa i tako je postao svjetsko dobro.

-Kako bi promovisali ovu našu važnu kulturnu baštinu, našli smo u njoj inspiraciju za modernu, ali i korisnu u vrelim ljetnim danima, instalaciju iznad gradskog šetališta Gospodske ulice. Na bijelim trakastim platnenim, sjenicima, nalazi se print zmijanjskog veza koji je uradila Milica Čvokić, diplomirani arhitekta i akademski grafičar iz Banje Luke – kazali su iz Kreativnog tima Gradske uprave.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka