Ostalo

Naučnici poručuju da ove navike i vježbe jačaju tvoj mozak

Svi već znamo da je vježbanje odlično za naše psihofizičko zdravlje, povećanje energije i kvalitetniji san. Međutim, naučnici tvrde da vježbanje jača i naš mozak.

Naime, novo istraživanje naučnice Hui-quan Lia i uglednog profesora Nicka Spitzera sa kalifornijskog Univerziteta San Diego, inspirišu nas da počnemo hodati i trčati na traci ili u prirodi, ali i plesati, jer kako tvrde, te navike itekako jačaju mozak.

Prema njihovom istraživanju, trčanje i hodanje na traci ili u prirodi ili izvođenje druge trajne aerobne vježbe – poput plesa ili kickboxa, zapravo poboljšava učenje mozga i jača motoričke sposobnosti, piše ultra.ba.

Naučnici sugerišu, da rezultati istraživanja dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja, čak i kod kuće, dobro je svakodnevno redovno vježbati, jer to ne samo da utiče na psihofizičko zdravlje, već i na bolju funkciju mozga.

Ovo istraživanje pokazuje, da je dobro da i mozak vježba, tako što ćeš i ti raditi vježbe. Za ljude koji bi željeli poboljšati svoje motoričko učenje, pamćenje, fokusiranost i produktivnost, bilo bi korisno svakodnevno odraditi neke aerobne vježbe, šetati, trčati na traci, plesati ili udarati u vreću. Naučnici poručuju, da mnogo toga možeš odraditi u prirodi ili kod kuće, svakako pomažu i yoga i pilates.

Preuzeto sa: studomat.ba