Vijesti

Počelo „Ljeto na Vrbasu“: Najljepšu „lastu“ izveo Đorđe Gajić

Skokovima sa Gradskog mosta, započela je ovogodišnja tradicionalna manifestacija „Ljeto na Vrbasu“.

Najljepšu „lastu“ izveo je Banjalučanin Đorđe Gajić, kome je to treći šampionski pehar u ovim skokovima. Drugo mjesto osvojio je Igor Arsenić – takođe iz Banje Luke, dok je treće mjesto osvojio Aleksa Aleksić iz Užica.

Đorđe Gajić je kazao da mu je treća pobjeda uzastopno na ovoj manifestaciji ostvarenje dječačkog sna.

-Učestvujem već 12 godina i nisam očekivao pobjedu, jer sam imao dugu pauzu – rekao je Gajić, izrazivši zadovoljstvo velikim prisustvom sugrađana na današnjoj manifestaciji.

Nagrade najuspješnijim je uručio gradonačelnik Draško Stanivuković koji je, uz čestitke učesnicima, najavio podršku kako novoonosnovanom klubu skakača Banjalučka lasta, tako i dajakašima čiju ćemo trku gledati za dvije nedjelje.

– Ispod nas su Vrbas, dajak čamci i banjalučka lasta, pored nas tvrđava Kastel, sve ono što suštinski predstavlja Banju Luku. Preko 68 godina manifestacije govori koliko je ovo značajan događaj i koliko Banja Luka ima manifestacija koje imaju tradiciju – kazao je gradonačelnik.

Grad podržava ovu manifestaciju, a kako je najavio gradonačelnik podršku će pružiti i u izgradnji skakaonice klubu skakača koji će da njeguju tradiciju „banjalučke laste“.

Današnjem otvaranju „Ljeta na Vrbasu“ prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Banje Luke Mladen Ilić, koji je kazao da su skokovi sa Gradskog mosta jedan od simbola grada na Vrbasu i da očekuje da će broj skakača naredne godine biti još veći.

Čestitao je ovogodišnjim učesnicima, a i Turističkoj organizaciji grada Banje Luke na organizaciji događaja.

Ovogodišnja 68. po redu manifestacija “Ljeto na Vrbasu” do 25. jula ponudiće više sportskih i kulturno-zabavnih aktivnosti.

Prema programu manifestacije, „ples pod zvijezdama“ najavljen za 17. jul na plaži ispod dvorane Obilićevo, dok je dan poslije (18. jul) predviđen bioskop na otvorenom na platou tvrđave Kastel.

U završnom dijelu manifestacije predviđene su trke dajak čamaca, izbor najljepšeg dajaka na plaži Abacija (25. jul).

Manifestaciju na Vrbasu su prvi put organizovali članovi Kluba akademičara Banjaluka još davne 1953. godine pod nazivom „Karneval na Vrbasu“.

Krajem 70-tih godina manifestacija mijenja ime u „Susreti na Vrbasu“, a od 1995. dobija današnje ime „Ljeto na Vrbasu“.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka