Događaji

Radionica iz oblasti medijske pismenosti “Informisanje na internetu”

“Zdravo da ste” u saradnji sa profesoricom Tatjanom Jurić organizuje radionicu na temu medijske pismenosti 16.jula sa početkom u 16h.

Ako vas zanima šta su to „Digitalni tragovi“, ako želite istražiti načine i razloge širenja dezinformacija i lažnih vijesti, “clickbait” tekstova, proučiti “Aristotelov model ubjeđivanja”, naučiti šta to se to podrazumijeva pod pojmovima “Information bubble”, “Filter bubble”i “Propaganda” ili analizirati uticaj algoritma na kreiranje stavove i uvjerenja korisnika interneta, sve to možete naučiti u sklopu ove radionice.

Trajanje radionice je 3 sata sa pauzom. Prijaviti se možete direktno putem društvenih mreža ili putem mejla oc@zdravodaste.org. Prilikom prijave navedite ime i prezime, godište, i kontakt telefon.

Radionica je namijenjena mladima od 16 do 25 godina.

Cilj ove radionice je da mladim ljudima pruži osnovne informacije o važnosti medijske pismenosti i predstavi alate koji će im omogućiti provjeru informacija na internetu, prepoznavanje lažnih vijesti, clickbait tekstova, uticaja jutjubera i influensera, te kreiranje propagande i ideologije.

Tatjana Jurić je trener za razvoj kompetencija za demokratsku kulturu Savjeta Evrope, autor nekoliko radionica i treninga, te dobitnik regionalnih i međunarodnih priznanja za svoj pedagoški rad.

Preuzeto sa: Instagram zdravodaste