Događaji

Četvrta „STEĆAK.3D“ izložba

Izložba „Stećak.3D“ u organizaciji Fondacije “Mak Dizdar” biće otvorena u ponedjeljak, 5.7.2021. u 19:00 u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

Do sada je ista izložba održana u Sarajevu, Zvorniku i Zenici, dok su u narednom periodu također planirane u Mostaru i Stocu. Posjetioci izložbe imaće priliku da uz VR naočale pogledaju 3D modele nekih od najljepših stećaka sa 10 lokaliteta u Bosni i Hercegovini. Ovo virtuelno iskustvo kreirao je Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru je zaslužan za izradu 3D printova.

Stvaranje 3D modela od velike je važnosti za buduća proučavanja stećaka, jer će naučnici iz čitavog svijeta imati pristup vrlo detaljnom prikazu ovih spomenika.

Također, virtuelno iskustvo doprinosi zaštiti stećaka, jer vrlo precizno bilježi trenutno stanje spomenika, te na taj način pomaže pri njihovoj konzervaciji, ali i njihovoj promociji, jer savremenim tehnologijama približava kulturno naslijeđe svim zainteresiranim osobama, a posebno mladima.

“Stećak.3D” izložba je jedna od aktivnosti koja se implementira u okviru projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“. Projekt ima za cilj povezivanje mladih iz Bosne i Hercegovine kroz zajedničke aktivnosti i rad na proučavanju, zaštiti i promociji stećaka i kulturnog naslijeđa svih građana Bosne i Hercegovine.

Na web stranici https://stecakmap.info/ koja je također kreirana u okviru ovog projekta, možete pronaći fotografije, osnovne i GPS podatke o preko 270 nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

Izložba će biti otvorena svaki dan do nedjelje, 11.7.2021. godine u terminima od 09:00 do 19:00.

Ovaj projekt je podržan od strane #BHRI, @USAIDBIH and @IOMUNBH.

Preuzeto sa: FB event