Ostalo

Zahvaljujući donaciji pojedinaca i organizacija: Postavljeni solarni paneli na krov Centra za posjetioce Pecka

Prva solarna elektrana u ruralnom području u Bosni i Hercegovini, a u čiju izgradnju je kroz crowdfunding kampanju novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija, postavljena je na krov Centra za posjetioce Pecka u istoimenom selu kod Mrkonjić Grada.

“Uradili smo jednu nevjerovatnu stvar! Nakon dvije godine dugog procesa postavljena je solarna elektrana koju su napravili građani BiH, regiona i cijelog svijeta. Prepoznali smo se i iskomunicirali tu energiju koju smo imali i želju da napravimo solarnu elektranu i postanemo nezavisni, da pokažemo da su alternativni izvori energije i nama dostupni te da uz malo volje i truda možemo osposobiti objekat Centra za posjetioce da bude samoodrživ i da ne zavisi ni od koga, a da to bude ekološki prihvatljivo i da ne bude ni na čiju štetu”, istakao je Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka.

Inicijativu “Solarna Pecka” su pokrenuli Centar za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke u maju 2019. godine. U okviru ove inicijative pokrenuta je online crowfunding kampanja za prikupljanje sredstava potrebnih za ugradnju sistema solarnih panela i kolektora na krov objekta Centra za posjetioce Pecka, koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Mrkonjić Grada. Kampanja „Solarna Pecka“ je trajala 26 dana i prvi je korak zajedničke inicijative.

“Radovali smo se zajedno svakom uspjehu, svakom dobijenom papiru, svakom napravljenom koraku. Ne znamo šta nas još čeka, ali nismo se plašili neuspjeha i nećemo se plašiti ni uspjeha, jer je ovo samo jedna od sjajnih stvari koje ćemo napraviti zajedno sa raznim ljudima sa kojima se prepoznajemo i razumijemo”, kazao je Marić.

Nestor Ruiz, koordinator inicijative Solarna Pecka u Centru za životnu sredinu, ističe da je Solarna Pecka pionirski projekat koji pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u Bosni i Hercegovini uprkos mnogobrojnim trenutnim finansijskim, tehničkim i zakonodavnim izazovima.

“BiH ima dovoljno sunca, a dokazali smo i da njeni građani imaju volje. Prvi korak je napravljen, vrijeme je da se okupimo u većem broju i nastavimo raditi na tome da zahtijevamo zakonodavne promjene kako bi građanska energija bila dostupna svima, kako u Peckoj, tako i u cijeloj BiH”, rekao je Ruiz.

Jelena Ivanić, koordinatorica kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope u Centru za životnu sredinu naglašava da je Solarna Pecka odličan primjer rješenja za štetne izvore energije poput malih hidroelektrana protiv kojih se Centar bori:

“Hidroelektrane nanose ogromnu štetu našoj prirodi, ekonomiji i lokalnim zajednicama koje su direktno vezane za ove rijeke. Već godinama se zalažemo za unaprijeđenje energetske efikasnosti i veće korištenje drugih obnovljivih izvora energije koji su manje štetni, poput vjetra i solara. Elektrana u Peckoj je odličan i konkretan primjer rješenja koja se nude, a ekološki su prihvatljiva”.

Više detalja o inicijativi Solarna Pecka, možete pročitati na linku: https://czzs.org/kampanje/solarna-pecka/. Crowdfunding kampanja dostupna je na linku: https://www.indiegogo.com/projects/solarna-pecka – /

Preuzeto sa: Centar za životnu sredinu