Vijesti

Održan info dan: Udruženja građana upoznata sa prioritetnim oblastima za 2021. godinu

Kako bi se upoznali sa prioritetnim oblastima i ciljevima predstojećeg Javnog poziva za sufinansiranje projekata udruženja građana u 2021. godini, predstavnici brojnih udruženja građana odazvali su se na info dan, priređen u Domu omladine.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo kazala je da je izuzetno ponosna na odziv ljudi iz udruženja građana, rekavši da je kao dugogodišnji aktivista često prisustvovala info danu, te je ranije odziv bio mnogo manji.

-Opredjeljenje nove gradske administracije je da podrži različite potrebe naših građana, te da se civilnom aktivizmu posveti veća pažnja. Kako bi to bilo sprovedeno potrebno je preduzimati brojne mjere i sprovoditi reforme, a prije svega će se težiti da u narednim godinama povećavamo i sredstva za projekte udruženja građana-kazala je savjetnica Šukalo.

Ona je istakla da će Grad u narednom periodu revidirati i uspostaviti registar udruženja na nivou grada, kako bi se naparavila platforma potrebna za podizanje građanskog aktivizma na jedan viši nivo.

-Nova gradska administracija već je sprovela različite aktivnosti, kroz koje je podržala brojna udurženja sa područja grada, a uveden je i novi pristup u vezi sa dodjelom gradskog prostora pod posebnim uslovima. Tako će ubuduće jedan gradski prostor koristiti više udurženja građana, što će u velikoj mjeri olakšati njihov rad-istakla je Milada Šukalo.

Kako su istakli iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u skladu sa Strategijom razvoja grada na info danu razgovarano je o predloženim prioritetnim oblastima, kriterijumima, uslovima i rokovima za realizaciju projekata, te su udruženjima date smjernice kako bi se tokom prijava na Javni poziv izbjegle greške.

Prioritetne oblasti obuhvaćene ovogodišnjim Javnim pozivom su: obezbjeđivanje uslova u zajednici za samostalan život osoba sa invaliditetom, podrška aktivnostima osoba treće životne dobi za samostalniji i kvalitetniji život u prirodnom okruženju, ekonomsko osnaživanje žena i prevencija nasilja u porodici, razvojni programi za djecu sa poteškoćama u razvoju, razvojni programi za djecu i porodicu u mjesnim zajednicama, razvojni programi namijenjeni zdravim životnim stilovima na području emocionalnog razvoja djece i uključivanje djece u aktivnosti zaštite životne sredine.

Inače, Javni poziv biće objavljen u toku ove sedmice, a trajaće 21 dan od dana objave.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka