Ostalo

Zašto su prvi jutarnji sati najbitniji?

Nema sumnje da je Benjamin Franklin bio visoko produktivan čovjek, sa biografijom koja je uključivala pisca, političara, preduzetnika, naučnika, izumitelja, diplomatu, štampača i poštara. U svojoj autobiografiji polimat je podijelio detalje svoje jutarnje rutine, koja je uključivala buđenje oko 5 sati ujutro i upućivanje pitanja samom sebi: “Kakvu ću korist učiniti danas?”

Kasnije u životu izmijenio je svoj raspored tako da je uključio osvježavajuću “vazdušnu kupku”, za koju je smatrao da je poželjnija od kupanja hladnom vodom koja se u to vrijeme smatrala zdravom. “Ustajem rano gotovo svakog jutra i sjedim u svojoj odaji bez ikakve odjeće, pola sata ili sat, zavisno od sezone, bilo da čitam ili pišem”, napisao je. „Ova praksa nije ni najmanje bolna, naprotiv, ugodna je; a ako se nakon toga vratim u krevet, prije nego što se obučem, kao što se ponekad događa, napravim dodatak noćnom odmoru, od jednog ili dva sata najprijatnijeg sna koji se može zamisliti.”

“Vazdušna kupka” možda nije bio Franklinov najistaknutiji doprinos društvu, i ako je usvojiš kao praksu, vjerovatno te neće navesti na neko veliko otkriće. Ali to ilustruje važnost pronalaženja vlastitog ritma u prvim satima dana.

Gurui produktivnosti imaju razne savjete o tome kako organizovati svoju jutarnju rutinu, koji uključuju, ali nisu ograničeni na vježbanje, meditaciju, vođenje dnevnika, čitanje knjige i postavljanje ciljeva – i sve prije nego što dan i službeno započne. Tako aktivno jutro možda je dobro za neke ljude, ali nije za svakoga.

Evo kako stvoriti jutarnju rutinu koja ti odgovara – bez obzira da li više voliš “vazdušne kupke” ili one u vodi.

Buđenje ne mora biti bolno

Koliko god stručnjaci govorili da je ključ uspjeha ustajanje iz kreveta u 4:30 ujutro, istina je da rana jutra nisu za svakoga. Ako se želiš uvježbati da dan započinješ ranije, počni polako. Laura Vanderkam, stručnjakinja za upravljanje vremenom i autorka knjige “Šta rade najuspješniji ljudi prije doručka”, kaže da je iznenadni pokušaj buđenja u 5 sati ujutro umjesto u uobičajenih 7:30 recept za pritiskanje dugmeta “odgodi”. Umjesto toga, djeluj u koracima, postavljajući alarm svakog dana 10 minuta ranije i odlazeći u krevet 10 minuta ranije svake noći. Kalibracija vremena za spavanje je presudna – ako se ne naspavaš dovoljno, nećeš se željeti probuditi.

Tu je i stvar samog alarma. Ako se ne možeš probuditi na neki drugi način, upotrijebi umirujući alarm koji te lagano izvlači iz sna, umjesto da te preplaši.

Raščisti svoj um

Riječ “meditirati” dočarava sliku sjedenja prekrštenih nogu na jastuku, ruku naslonjenih na koljena i lagano zatvorenih očiju. To je popularna praksa s razlogom – pomaže ti da spriječiš da te osjećaji kontrolišu razvojem nereaktivnog uma. Pored jutarnje meditacije tu je i vođenje dnevnika koje dopušta da svoje nefiltrirane misli prosipamo na papir svako jutro prije posla. Ispisivanje ovih stranica je na neki način mentalno čišćenje. Istraživanje je pokazalo da oslobađanje naše podsvijesti čini vjerovatnijim stvaranje kreativnih veza prije nego što naši mentalni procesi dosegnu svoj vrhunac.

Ne možeš odmah da izdvojiš sat vremena za to? U redu je započeti s malim. Deep Patel ima sjajnu 10-minutnu rutinu čišćenja paučine u našem umu, preporučujući prvo ispijanje vode, a zatim jedan ili dva minuta dubokog disanja. Zatim ispravljanje leđa, vrata i ramena i nekoliko minuta zahvalnosti za ono što imamo. Na kraju treba da odvojimo minutu ili više da zamislimo kako postižemo svoje glavne ciljeve za taj dan.

Radi svojim prirodnim tempom

Možda misliš da, bez obzira koliko rano da zaspiš ili koliko nježno te probudio alarm, jednostavno se ne možeš stvarno probuditi do 9 sati ujutro. To nije tvoj neuspjeh. Istraživanja pokazuju da svako ima različito radno vrijeme; definiše se kao vremenski period u svakom danu kada je tvoj um najoštriji. Pronalaženje vlastitog optimalnog vremena može potrajati.

Ako se osjećaš loše zbog rada u nestandardnom radnom vremenu, razmisli o ovome: Evan Williams, hiperuspješni suosnivač Twittera, Mediuma i Bloggera, zamjenio je naviku odlaska u teretanu ujutro, za sredinu dana. “Moj fokus je obično prvo ujutro, pa je odlazak u teretanu kompromis vrlo produktivnog vremena”, kaže on. Priznaje da “je izgledalo čudno (u početku) napustiti kancelariju usred dana”, ali otkriva da je “ukupno provedeno vrijeme gotovo isto s većom energijom i fokusom na sve strane.”

Svako ima svoj ritam, samo treba da ga pronađe.

Izvor: entrepreneur.com

Preuzeto sa: ultra.ba