Vijesti

Banja Luka obilježila Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Banja Luka je domaćin i organizator ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi na nivou Republike Srpske.

Tim povodom su ljekari i članovi Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Grada Banje Luke dijelili letke i razgovarali sa građanima kako bi im skrenuli pažnju na važnost davanja krvi kao tečnosti koja se ne može proizvesti na umjetni način.

Sa građanima su na Trgu Krajine bili i ministar zdravlja i socijalne zaštite, Alen Šeranić, gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, predsjednik banjalučke Skupštine Mladen Ilić, direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović, kao i mnogi ljekari, medicinski radnici i dobrovoljni davaoci krvi.

Ministar Šeranić je svim dobrovoljnim davaocima krvi čestitao ovaj dan, te poručio da je i sam redovan davalac krvi.

– Zavod za transfuziju je učinio mnogo u posljednje dve, tri godine, te se u naučnom i stručnom smislu postavio na jednu višu stepenicu. Pored onoga što prikupljanje i distribucija krvi sami po sebi znače, imamo mogućnost da pravimo i različite vrste pripravaka od krvi koji u terapijskom i dijagnostičkom smislu mnogo znače. Nažalost, pandemija je doprinijela manjem broju doza krvi nego što je uobičajeno, ali na sreću to nije uticalo na pružanje redovne zdravstvene zaštite – poručio je ministar.

Ministar je dodao da je pred svima nama zadatak da povećamo broj davalaca ove dragocjene tečnosti, koja život znači, te da i osobe koje su primile vakcinu, nakon nekoliko dana, mogu biti davaoci krvi, u zavisnosti od primljene doze.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da se radnici Gradske uprave svake godine tradicionalno pridružuju akciji dobrovoljnog davanja krvi, a ove godine akciji se odazvalo 20 zaposlenih iz više organizacionih jedinica Gradske uprave.

– Za mene je, kao mladog čovjeka, inspiracija upoznati one koji su više od stotinu puta dali krv, što u prevodu znači preko stotinu potencijalno spasenih života. Ovo je način humanog rada i način da pokažemo solidarnost jedni prema drugima. Danas na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi podižemo svijest o dobrovoljnom davanju krvi, kako bismo shvatili stvarnu važnost ove vrste aktivizma – poručio je gradonačelnik.

Tokom ugodnog druženja sa deset dobrovoljnih davalaca krvi, koji su ovu humanu tečnost donirali preko 100 puta, članovi Kabineta gradonačelnika su ovim istinskim herojima uručili simbolične poklone.

Takođe, predsjednik Gradske skupštine Mladen Ilić ugostio je danas predstavnike Saveza dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske, predsjednike udruženja iz cijele Srpske, predstavnike Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi Gradske organizacije Crvenog krsta Banja Luka, te predstavnike Crvenog krsta Zvečan sa Kosova i Metohije.

– Humani doprinos dobrovoljnih davalaca društvu je nemjerljiv jer ovi ljudi svojim nesebičnim davanjem stvaraju jaku mrežu humanosti stoga svakako zaslužuju veću pažnju Grada- poručio je Ilić nakon sastanka.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka