Ostalo

Korona virus: Savjeti za omladinske radnike

Vodeće omladinske organizacije došle su zajedno na ideju da ponude uputstva za omladinske radnike kada je riječ o podršci mladim ljudima i sigurnosti tokom pandemije Korona virusa.

National Youth Agency i UK Youth su objavili tri vodiča koji nude savjete omladinskim servisima, ali prvenstveno omladinskim radnicima.

Ovi vodiči daju odgovore na pitanja nastavka aktivnosti za mlade online putem, omladinskog rada od kuće i sigurnosti ugroženih grupa mladih.

Osim toga, otvorena je i web stranica sa savjetima omladinskih grupa i resursima za rad omladinskog sektora za vrijeme trajanja stanja pandemije Korona virusa.

Together with @UKYouth we have worked to provide some simple support around #covid19UK for young people and youth workers!

Access, download and share from here: 👇👇👇https://t.co/sPQWccrCo4— NYA (@natyouthagency) March 18, 2020

Neki od ključnih savjeta iz pomenutih vodiča su:

Vodič za sastanke

Ovaj vodič grupe stručnjaka NYA-a savjetuje da se svi „ne prijeko potrebni sastanci“ otkažu i održe se online. Predložene su online platforme koje podržavaju grupne pozive – Facebook, Googl, Hangouts ili WhatsApp.

Aktivnosti kao što su druženja u omladinskim klubovima takođe bi trebalo da se otkažu.

Sa velikim dijelom omladinskog rada koji će se „preseliti“ online, vodič podstiče omladinske organizacije na to da imaju spreman plan kontaktiranja sa mladima i kolegama putem telefoa i društvenih mreža. To podrazumijeva posjedovanje kontakt informacija pri ruci, kako bi se mladima pružila dodatna podrška koja im je možda potrebna.

Ali vodič naglašava da je neophodno nastaviti sa omladinskim radom koji se naročito fokusira na probleme vršnjačkog nasilja, iskorišćavanja djece, zlostavjanja u porodici i zdravlja. Omladinski radnici koji se bave ovim poslom trebali bi osigurati da radne grupe budu manje, poželjno da se sastoje od jedno ili dvoje mladih ljudi. Takođe, treba se pridržavati uputstava o društvenom distanciranju Javnog zdravlja Engleske, što podrazumijeva izbjegavanje fizičkog kontakta (pozdrava, rukovanja i/ili bilo kakvog dodira).

Podrška omladinskim radnicima

Glavne poruke ovog vodiča za omladinske radnike su da ostanu smireni, međusobno povezani, te da ostanu bezbjedni.

Ovdje se ponavlja važnost korišćenja društvenih mreža i digitalnih alata, naročito u kontaktu sa kolegama, a kroz platforme koje uključuju alatke zgodne za poslovanje, npr. Slack, te servise za video sastanke, kao što je Zoom. Microsoft Teams je još jedna od preporuka.

Praćenje najnovijih savjeta o zdravlju je neophodno. Vodič takođe upozorava omladinske radnike da osiguraju da su informacije koje dijele provjerene, te da ne šire paniku i mitove.

Tu su i savjeti za rad od kuće, za one koji su dobro i u mogućnosti da rade, iako su u samo-izolaciji. Ovo uključuje pridržavanja radnih navika i svakonevnog plana rada.

“Odvojite poslovne obaveze od kućnih, držite ‘dom’ i ‘posao’ što je moguće više odvojeno, navike će vm pomoći u tome.”, stoji u priručniku.

Suočavanje sa krizama i upravljanje rizicima su još neke od tema. Ovo uključuje identifikovanje najranjivijih mladih i osiguravanje “da postoji plan podrške, a koji uključuje povezanost sa odraslom osobom kojoj vjeruju”.

Preporučeno je i da se osigura ugroženim mladim ljudima pristup informacijama humanitarne organizacije The Mix koja nudi online podršku i smjernice.

Podrška mladima

Mladima koji su zlostavljani ili čak napadnuti zbog svoje pripadnosti i mitova o širenju Korona virusa potrebna je posebna podrška, kaže ovaj vodič. Omladinski radnici mogu biti svjedoci bilo kog policijskog postupka, ukoliko mlada osoba želi da prijavi nešto.

Takođe je ključno i savjetovanje mladih o pitanjima obrazovanja. Omladinskim radnicima preporučuje se da budu u toku sa preporukama koje dolaze iz škola, sa fakulteta ili iz obrazovnih resora (na svim nivoima).

Savjetovanje mladih kako da zaštite svoje mentalno zdravlje je takođe važno. I dok društveni mediji i vijesti mogu biti vitalni da vas drže aktuelnim i pomažu mentalnom zdravlju mladih ljudi, isto tako mogu povećati nivo anksioznosti.

“Ako vas 24-časovne vjesti čine anksioznim, razmislite da čitate jedino nekoliko naslova na dan i ograničavajte koliko informacija želite da vidite”, dodaje vodič.

Preveli: Maja Čeko i Milena Mati

Originalni tekst: CORONAVIRUS: ADVICE FOR YOUTH WORK GROUPS