Ostalo

5 koraka za usvajanje novih navika i njihovo zadržavanje

Ko od nas nije želio stvoriti nove navike, ali nije uspio to i ostvariti? Da li i tebi pokušaji uvijek propadnu? Jesi li od onih koji neprestano odugovlače? Bez sumnje, dodavanje novih navika u naš život nije lak zadatak. Međutim, to će nas dovesti do velikih postignuća, ispunjavanja naših ciljeva ili, naprotiv, onih koji će nas držati u zoni komfora, bez iluzija i svrha dok živimo život koji ne želimo.

Kada usvajaš nove navike, budi sigurnan/a da uvijek biraš one koje će imati pozitivan uticaj i tvom životu dati stvarni smisao. Uvijek se zapitaj da li je ta promjena dobra za tebe ili želiš da zadovoljiš nekoga drugog, i u kojem će se dijelu tvog života ta promjena odraziti. Početak je uvijek težak, a nedostatak istrajnosti obično je glavni problem, zato dijelimo pet ključnih koraka kako stvoriti nove navike.

  1. Jasno definiši šta treba promjeniti ili poboljšati

Jednom kada si načisto s početnom tačkom, razmisli kuda želiš ići. Svakako odaberi one navike koje će tvom životu dati pravi smisao. Definiši ciljeve i zadatke. Ne možeš poboljšati sve u isto vrijeme, bolje je korak po korak. Što su tvoji ciljevi jasniji, konkretniji i definisani u vremenu, manje će mjesta ostati za sumnju.

  1. Počni od malih stvari

Ne forsiraj se previše od prvog puta, ništa se ne događa preko noći, pa ćeš morati biti strpljiv/a sa sobom. Važno je biti svjestan svojih akcija koje se moraju izmijeniti da bi se postigao cilj, i definisati strategiju kako bi se izbjegli izgovori i sve što nas odvlači od fokusa.

Svi se krećemo različitim tempom, pa izbjegavaj upoređivanje rezultata s drugim ljudima, jer očekivanja da ćeš postići cilj u isto vrijeme kada i drugi su nerealna, a to može dovesti do frustracije.

  1. Napravi akcijski plan

Jednom kada definišeš šta želiš promijeniti ili poboljšati, minimiziraš rizik od neuspjeha. Kao i prilikom definisanja cilja, dobar akcijski plan mora biti vrlo specifičan, mjerljiv i konkretan u vremenu. Možeš započeti s navođenjem radnji koje će ti pomoći da postigneš svoj cilj, i zapisivanjem na popis tako da ih stalno imaš na umu. Ne žuri, stavi žurbu sa strane i nastavi dalje, jer ipak je najteže započeti.

  1. Koristi napomene i bilješke

Dizajniraj kalendar koji ti omogućava da svakodnevno vizualiziraš svoje ciljeve, postignuća i napredak i zapiši ih. Rezerviši određeni dan u sedmici za analizu napretka i postignute rezultate. Možeš se osloniti i na alarme na mobilnom telefonu ili zalijepiti bilješke na različita mjesta u kući da ne zaboraviš naviku koju stekneš. Slobodno osmisli svoje strategije stvaranja podsjetnika i praćenja.

  1. Ponavljaj iz dana u dan

Budi konstantan/a i odlučan/a , sve što se ne ponavlja je izgubljeno; stoga ponavljaj potrebne i planirane akcije iz dana u dan kako bi učvrstio/la novu naviku, barem dok je ne stekneš za stalno. U slučaju da jednog dana ne uspiješ, razmisli koji su razlozi, identifikuj ih i tako ćeš spriječiti da se to ponovi. Ne zaboravi proslaviti uspjeh, i održi motivaciju.

Imaj na umu da ne moraš čekati posebno vrijeme ili datum da počneš razvijati bolje navike. Samo odluči šta želiš promjeniti ili poboljšati u svom životu, postavi cilj i razumno definiši vrijeme u kojem ga želiš postići. Počni graditi život kakav želiš, vidjećeš da ćeš dobrim navikama to ostvariti.

Izvor: entrepreneur.com

Preuzeto sa: ultra.ba