Organizacije

Dragočajanka: Knjigoveštvo

Ovaj put u Dragočajanci ćemo ugostiti Ninu Stanarević koja se bavi knjigoveštvom. Dođite u Resursni centar Zdravo da ste da naučite neke od tehnika.

Knjigoveštvo je završni dio grafičke proizvodnje, koji obuhvata izradu knjižnoga bloka i korica te njihovo povezivanje u gotov grafički proizvod, npr. knjigu, časopis, svesku…

Od davnina sve knjige su se uvezivale ručno, kada drugom polovinom XIX vijeka se prelazi na mašinsko uvezivanje. Međutim, iako se već dugo godina sve knjige uvezuju mašinski, neki se i dalje bave uvezivanjem na stari način – ručno.

U ovoj radionici pričaćemo o vrstama i razlikama uveza, te ćemo poseban fokus staviti na alternativnije vrste ručnog uveza pogotovo onih tehnika za koje nije potrebno ljepilo.

Nina Stanarević će proći sa vama kroz 5 različitih tehnika koje istražuje i pričaće o nihovim prednostima, ali i manama i različitim primjenama. Takođe, pričaćemo o multidisciplinarnom pristupu radu i kombinovanju raznih tehnika da se dobije gotov proizvod.

Vrijeme: srijeda, 09.06. u 16:30

Trajanje: 60 min.

Prijaviti se možete na mejl oc@zdravodaste.org. Potrebno je da u mejlu navedete ime i prezime i godište.

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Preuzeto sa: Zdravo da ste