Studenti

Stručno osposobljavanje u organima uprave za 34 studenta generacije

Vlada Republike Srpske ove godine će omogućiti stručno osposobljavanje u organima uprave za 34 studenta generacije sa dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, u akademskoj 2019/2020. godini.

Ova odluka, koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade, usmjerena je ka tome da se najkvalitetniji i najtalentovaniji mladi ljudi, odnosno studenti generacije, zadrže u Republici Srpskoj.

Razlog za donošenje odluke nalazi se u potrebi da se podstaknu najbolji studenti u Republici Srpskoj da svoj potencijal unapređuju i ostvaruju rezultate po kojima će biti prepoznati i čija će stečena znanja biti osnova za razvoj Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Projekat zapošljavanja najboljih studenata koji se realizuje nekoliko godina, pokazao je odlične rezultate i mnogi od studenata su završili pripravnički staž u organima javne uprave i stekli neophodno radno iskustvo koje im je potrebno za zaposlenje.

Ovom odlukom obezbjeđuje se stručno osposobljavanje najboljim studentima javnih univerziteta akademske 2019/2020. godine, u skladu sa podacima Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, koji do dana stupanja na snagu ove odluke nisu zasnovali radni odnos.

Svi republički organi uprave, javna preduzeća i javne ustanove zaduženi su da u skladu sa svojim djelatnostima i potrebnim stručnim kadrom obezbijede stručno osposobljavanje studentima iz ove odluke.

Vlada je danas prihvatila informaciju o izdvajanju sredstava za implementaciju aktivnosti utvrđenih Strategijom razvoja kulture Republike Srpske od 2017. do 2022. godine.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da iz granta namijenjenog za finansiranje projekata i programa, u skladu sa Zakonom o igrama na sreću, izdvoji potrebna sredstva za realizaciju projekta “Kultura bez barijera” u devet ustanova kulture u Republici Srpskoj, te projekta “Resursni centar Brajevog pisma” Saveza slijepih Republike Srpske.

Projekat “Kultura bez barijera” podrazumijeva uklanjanje fizičkih barijera, odnosno omogućavanje pristupa ustanovama kulture licima sa invaliditetom, te doprinosi poboljšanju statusa ovih lica u zadovoljavanju njihovih kulturnih, intelektualnih i kreativnih potreba.

Projekat će biti realizovan u Muzeju Hercegovine Trebinje, u Srebrenici u Arheološkom muzeju “Rimski Municipijum” i u Narodnoj biblioteci, u Domu kulture “Filip Višnjić” u Čajniču, U Gradišci u Zavičajnom muzeju, Sokolskom domu i Narodnoj biblioteci, u Centru za kulturu i sport “Radenko Mišević” u Rogatici i u Narodnoj biblioteci Milići.

S ciljem unapređenja pristupa Brajevom pismu, projektom Saveza slijepih planirano je formiranje Resursnog centra za Brajevo pismo, razvoj programa obuke u primjeni Brajeve štampe i drugih alata i aplikacija za potrebe slijepih i slabovidih lica.

Preuzeto sa: RTRS