Vijesti

Strateški cilj Omladinske politike – podrška talentima

​Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Sonja Davidović, rekla je da resorno ministarstvo podržava projekat “Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade”, kojim se prvi put u Srpskoj na sistemski način bavi pitanjem ranog prepoznavanja talentovane đece i rada sa njima.

Davidovićeva je danas u Trebinju prisustvovala sastanku u vezi sa edukacijom nastavnog osoblja za prepoznavanje darovitosti kod učenika, koji je organizovao Institut za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile” u okviru posljednje faze projekta “Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade”.

Ona je rekla da je projekat realizovan u tri regije u Republici Srpskoj i plan je da do jeseni bude realizovan u svim, navodeći da je određeni broj nastavnika prošao obuke.

Davidovićeva je podsjetila da je jedan od strateških ciljeva omladinske politike u Republici Srpskoj podrška talentovanim mladima, te da resorno ministarstvo to realizuje i kroz kampanju “Volim Srpsku”.

“Cilj je da promovišemo i podržimo uspješne mlade ljude iz različitih oblasti, sporta, nauke, kulture, koji će biti pozitivni uzori budućim generacijama”, rekla je Davidovićeva.

Ilija Trninić, direktor Instituta “Perpetuum mobile”, koji realizuje projekat “Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade”, rekao je da se projekat odnosi na prepoznavanje talentovane, izvrsne djece i omladine na ovim prostorima.

“Uopšte u društvima širom svijeta nema mnogo nadarenih mladih ljudi, ali bez obzira na broj, mora im se posvetiti značajna pažnja jer to su ljudi koji su motor razvoja privrednog, društvenog i svakog drugog aspekta jednog društva”, istakao je Trninić.

Vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, Milica Drobac Pavićević, rekla je da se ovim programom nastoji napraviti struktura za nastavnike kako bi imali jasne smjernice da prepoznaju talentovane učenike.

“Trebalo bi da bude nastavljen rad sa njima na nivou njihovih interesovanja i sposobnosti tako što nastavnici trebaju da kreiraju posebne individualne planove i programe koji izlaze van nastavnog plana i programa predviđenog za njihove vršnjake”, navela je Pavićevićeva.

Direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Trebinja i učesnik projekta Aleksandar Vukanović rekao je da se ovakvim skupovima stiču znanja kako da se u najranijim fazama prepoznaje darovitost kod djece, kako ih podsticati i usmjeravati njihov talenat i dati im motivaciju za rad.

Preuzeto sa: Ministarstvo porodice, omladine i sporta