Edukacija

Poziv za učešće – Program obuke za OCD na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Integracija pristupa zasnovanog na ljudskim pravima (HRBA) i ravnopravnost polova

Cilj programa obuke je da pruži teorijsko i praktično znanje organizacijama civilnog društva različitog opsega:

EU TACSO 3 projekat organizuje program on-line obuke „INTEGRACIJA PRISTUPA ZASNOVANOG NA LJUDSKIM PRAVIMA (HUMAN RIGHTS BASED APPROACH (HRBA [1])) i ravnopravnosti polova (Gender Equality)“ za organizacije civilnog društva na zapadnom Balkanu i u Turskoj (VBT), koji uključuje obuke na regionalnom /naprednom i osnovnom/lokalnom nivou koji će se održati tokom juna i jula 2021.

ROK: PONEDELJAK, 7. JUN 2021

1) OCD koje su specijalizovane za određena tematska područja (npr. OCD koje imaju kapaciteta, nacionalne i regionalne mreže, organizacije koje dodeljuju grantove, pružaoci socijalnih usluga, pružaoci programa podizanja kapaciteta itd.) o tome kako da uvedu i usvoje pristup zasnovan na ljudskim pravima i ravnopravnosti polova u svim aspektima organizacionog rada i aktivnosti;

2) OCD koje nemaju nikakvo ili imaju ograničeno iskustvo u pristupu
zasnovanom na ljudskim pravima i ravnopravnosti polova, kao što su lokalne
OCD ili inicijative, ali i druge zainteresovane OCD.

Obuka će obuhvatiti ključne principe pristupa zasnovanog na ljudskim pravima kao i izgradnju specifičnih kompetencija za integraciju pristupa zasnovanog na ljudskim pravima i ravnopravnosti polova u rad OCD. Obuka će takođe obuhvatiti primere i najbolje prakse u integraciji ovog pristupa.

Specifični ciljevi obuke su:

Ojačati organizacioni razvoj organizacija civilnog društva kako bi uključile u interni rad perspektivu inkluzivnosti i ljudskih prava uzimajući u obzir princip intersekcionalnosti prava;

Podstaknuti usvajanje perspektive koja se zasniva na pravima i rodnoj ravnopravnosti u svim aktivnostima OCD, posebno aktivnostima humanitarne pomoći, dobrotvornih aktivnosti, pružanja usluga u kriznim situacijama itd. ;

Doprineti praćenju aktivnosti organizacija civilnog društva kroz pružanje praktične podrške i smernica o glavnim principima i standardima pristupa zasnovanog na ljudskim pravima .

_Molimo vas da proučite detaljan opis programa i prijavite se za sesiju koja odgovara iskustvu u primeni pristupa zasnovanog na ljudskim pravima i principima rodne ravnopravnosti kroz rad vaše organizacije, lokacije i željenog jezika. Svaka organizacija ima pravo da se prijavi samo za jednu sesiju.

Program obuke sastoji se od:

  1. REGIONALNE NAPREDNE OBUKE KOJA ĆE SE ODRŽATI KROZ TRI UZASTOPNE POLUDNEVNE SESIJE 14, 15. I 16. JUNA 2021 I KOJA JE:

Organizovana na engleskom jeziku;

Pokriva ključne principe pristupa zasnovanog na ljudskim pravima i izgradnju specifičnih kompetencija za integraciju pristupa zasnovanog na ljudskim pravima (HRBA) i ravnopravnosti polova u rad OCD. Obuka će takođe obuhvatiti primere i najbolje prakse primene HRBA;

Posvećena organizacijama civilnog društva koje su specijalizovane za određena tematska područja (npr. OCD koje imaju kapaciteta, nacionalne i regionalne mreže, organizacije koje dodeljuju grantove, pružaoci socijalnih usluga, pružaoci programa podizanja kapaciteta itd.).

MENTORSKA PODRŠKA BIĆE DOSTUPNA DO 30. JUNA 2021. GODINE i uključivaće stručnu podršku praktičnom radu polaznika regionalne napredne obuke, vežbanje stečenih kompetencija i dobijanje povratnih informacija o mogućim poboljšanjima za budući rad. Stručnjak će biti na raspolaganju organizacijama koje učestvuju davanjem komentara i sugestija o tome kako pristup zasnovan na ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti integrisati u svoju organizacionu strukturu, dokumente i procese.

Kako bi se obezbedila delotvorna obuka sa dubinskim pristupom i praktičnim vežbama, broj odabranih mreža OCD, OCD koje dodeljuju grantove, pružalaca socijalnih usluga ili programa podizanja kapaciteta, za regionalnu obuku biće ograničen (na približno 20 mreža / organizacija).

Svaka mreža OCD ili organizacija može se prijaviti da pohađa obuku sa do dva predstavnika koja će prisustvovati regionalnoj obuci. Očekuje se da predloženi učesnici rade direktno na zadacima koji doprinose uvođenju i usvajanju novih pristupa u organizacionoj kulturi i / ili pružanju usluga ciljnim grupama. Izbor će izvršiti EU TACSO 3 na osnovu sledećih kriterijuma:

Organizacija pokazuje motivaciju za povećanje znanja i veština za integrisanje pristupa zasnovanog na ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti;

Organizacija jasno pokazuje potrebu i spremnost za uvođenje i usvajanje novih pristupa u organizacionoj kulturi i / ili pružanju usluga ciljnim grupama;

Predloženi učesnici / predstavnici organizacije su direktno uključeni u aktivnosti koje doprinose kreiranju i uvođenju internih politika i procedura i usvajanje novih pristupa u organizacionoj kulturi i / ili njihovoj primeni u pružanju usluga ciljnim grupama.

Regionalna obuka obuhvatiće do 40 predstavnika regionalnih / nacionalnih OCD mreža i OCD koje dodeljuju grantove/ pružaju socijalne usluge / sprovode programe izgradnje kapaciteta.

Zainteresovane OCD koje su specijalizovane za određena tematska područja (OCD koje imaju kapaciteta, nacionalne i regionalne mreže, organizacije koje dodeljuju grantove, pružaoci socijalnih usluga, pružaoci programa podizanja kapaciteta itd.) Treba da se prijave popunjavanjem i podnošenjem FORMULARA ZA PRIJAVU [2] do ponedeljka 7.juna 2021.

  1. OBUKE ORGANIZOVANE NA LOKALNIM JEZICIMA U TRAJANJU OD DVE UZASTOPNE POLUDNEVNE SESIJE KOJE SU :

Organizovane na lokalnim jezicima Zapadnog Balkana i Turske;

Pokrivaju ključne principe pristupa zasnovanog na ljudskim pravima, integraciju pristupa zasnovanog na ljudskim pravima (HRBA) i ravnopravnosti polova i jačanje zaštitne uloge OCD u kriznim situacijama;

Posvećene OCD bez ikakvog ili sa ograničenog iskustvom u pristupu zasnovanom na ljudskim pravima, kao što su lokalne OCD i lokalne inicijative, ali i druge zainteresovane OCD.

Obuke na osnovnom nivou biće organizovane prema planu ispod:

  1. I 22. JUNA, obuka na makedonskom jeziku:
    Rok za prijavu, ponedeljak, 7. JUN; FORMULARA ZA PRIJAVU [3]
  2. I 24. juna, obuka na bosanskom / crnogorskom / srpskom jeziku:
    Rok za prijavu, ponedeljak, 7. JUN; FORMULARA ZA PRIJAVU [4]
  3. I 29. JUNA, obuka na albanskom jeziku:
    Rok za prijavu, ponedeljak, 7. JUN; FORMULARA ZA PRIJAVU [5]
  4. JUNA I 1. JULA, obuka na bosanskom / crnogorskom / srpskom jeziku:
    Rok za prijavu, ponedeljak, 7. JUN; FORMULARA ZA PRIJAVU [6]
  5. I 7. JULA, obuka na turskom jeziku:
    Rok za prijavu, ponedeljak, 7. JUN. FORMULARA ZA PRIJAVU [7]

Da bi se obezbedila delotvorna obuka sa dubinskim pristupom i praktičnim vežbama, broj odabranih OCD po obuci na osnovnom nivou biće ograničen na 30 učesnika. Svaka OCD se može prijaviti da pohađa osnovnu obuku sa NAJVIŠE DVA PREDSTAVNIKA. Očekuje se da su predloženi učesnici uključeni u aktivnosti OCD koje doprinose uvođenju i usvajanju novih pristupa u organizacionoj kulturi i / ili pružanju usluga ciljnim grupama.

Izbor će izvršiti EU TACSO 3 na osnovu sledećih kriterijuma:

Organizacija pokazuje motivaciju za povećanje znanja i veština za uključivanje HRBA i rodne ravnopravnosti;

Predloženi učesnici / predstavnici organizacije doprineće integraciji pristupa zasnovanog na ljudskim pravima (HRBA) i ravnopravnosti polova u organizacionu kulturu (npr. razmena informacija sa drugim članovima organizacije, prenos znanja itd.).

Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (EU TACSO 3) je projekat koji finansira EU na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (www.tacso.eu). Cilj EU TACSO 3 je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva da aktivno učestvuju u demokratskim procesima i podsticanje povoljnog okruženja za civilno društvo i pluralistički razvoj medija.

Preuzeto sa: mreza-mira.net