Studenti

“Elektroprivreda Republike Srpske” obezbjeđuje pripravnički staž za 30 svršenih studenata ETF-a iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva

​”Elektroprivreda Republike Srpske” obezbijediće od ove godine po 15 radnih mjesta za svršene studente elektrotehničkih fakulteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva.

Ovo je odlučeno na današnjem sastanku ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđana Rajčevića, direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luke Petrovića i dekana elektrotehničkih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu Zorana Đurića i Božidara Popovića.

Ministar Rajčević je istakao da će svršeni studenti putem probnog rada, odnosno pripravničkog staža moći da se pokažu u sistemu “Elektroprirede Republike Srpske” i da tu nađu trajno zaposlenje.

Kako je naglasio, dogovoreno je da se pokrene projekat izrade elaborata sa procjenom bezbjednosti informacionih sistema unutar sistema “Elektroprivrede”.

-To podrazumijeva da dva elektrotehnička fakulteta i njihovi stručni timovi budu angažovani na procjeni bezjednosti sa aspekta kibernetičke bezbjednosti – rekao je Rajčević..

Dodao je da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo kroz reformu visokog obrazovanja snažno zagovarali i zagovaraju veću povezanost nauke i privrede.

-U tom smislu snažno potenciramo korišćenje domaćih resursa i važno je da smo danas pokrenuli aktivnosti upravo na polju elektroenergetike jer smatramo da tu možemo doći do rezultata za relativno kratko vrijeme – rekao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, elektrotehnički fakulteti u Srpskoj posjeduju potrebnu ekspertizu, dakle kroz naučnoistraživački rad nastavnog osoblja, a da postoji s druge strane potreba sistema “Elektroprivrede” upravo za tom ekspertizom.

-Kako ne bismo posezali stalno za angažmanom trećih lica privatnog sektora, korektno je da Elektroprivreda u budućnosti se više orijentiše prema raspoloživim potencijalima unutar same akademske zajednice – naveo je Rajčević.

Luka Petrović je naglasio da je na sastanku ustanovljena potreba za prisnijom vezom između struke i privrede, istakavši da je potreban veći angažman domaćih kadrova i da to treba iskoristiti.

On je naveo da godišnje na ovim fakultetima diplomira 120 do 130 studenata različitih usmjerenja, te je istakao da inženjerima koji žele da se zadrže u “Elektroprivredi” omogući više prostora, a to je angažman po 15 svršenih studenata.

-Smatramo da je vrlo važno da ta struka bude zadržana u Srpskoj i da ti kadrovi nađu zaposlenje i ostanu. Drugi vid angažmana je rad na stručnim elaboratima, studijama, analizama procjenama i u tom smislu ćemo iskoristiti nastavni kadar ova dva fakulteta koji će sagledati stanje i percepciju našeg sistema u novim okolnostima difitalizacije i automatizacije – rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je i veće prisustvo nastavnog kadra i diplomaca u izgradnji novih infrastrukturnih objekata kao što su didroelektrane, vjetroelektrane, solarne elektrane.

Dekan Elektrotehničkih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Zoran Đurić rekao je da mu je drago da su sa resornim ministarstvom i “Elektroprivredom” nakon nekoliko sastanaka posljednjih mjeseci došli i do konkretnih koraka.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo