Događaji

Radionica za mlade na temu primjene fact-checkinga i storytellinga u novinarstvu

Pozivamo mlade ljude sa područja Zapadnog Balkana da se prijave na radionicu na temu provjere činjenica i usmenog pripovjedanja iz oblasti tranzicione pravde, traženja istine i memorijalizacije. Pozivamo mlade ljude iz bilo koje branše koji su zainteresovani za ove teme da pošalju prijavu i da nam se pridruže na ovoj radionici.

Usmena historija je presudna za proces tranzicijske pravde jer ima moć da razotkrije zločine i objelodani skrivena lična sjećanja, što može poslužiti u ohrabrivanju razmjene sličnih iskustava i proširivanju znanja o tim narativima. Za žrtve ratnih zločina pripovjedanje ima iscjeliteljsku ulogu, jer im daje glas i priznanje njihovim iskustvima i traumama.

Balkanska istraživačka reporterska mreža, BIRN, organizuje trodnevnu interaktivnu radionicu na kojoj će učesnici moći da spoznaju više o procesu traženja istine i pomirenja kroz vježbu usmenog pripovjedanja. Radionicu će voditi nagrađeni novinari i urednici BIRN-a koji će pokazati kako izbjeći zamku stvaranja priča koje trivijaliziraju ratne zločine i iskustva žrtava, te ohrabruju nekažnjavanje. Učesnici radionice će također naučiti kako stvoriti siguran, nepristrasan i suosećajan prostor za žrtve koje dijele svoje priče.

Nakon radionice, BIRN će osigurati finansiranje i mentorstvo učesnicima u produkciji video priča.

Radionica će se održati u skladu s važećim zdravstvenim propisima o koronavirusu.

BIRN i njegov(i) partner(i) su podržani od strane RYCO-a u okviru 4. otvorenog poziva za podnošenje prijedloga projekata koji sufinansira Evropska Unija.

KO SE MOŽE PRIJAVITI?

Mladi novinari, studenti, aktivisti i svi drugi koji su zainteresovani za ovu tematiku. Posebno podstičemo mlade ljude iz marginalizovanih zajednica da se prijave. Nije potrebno prethodno iskustvo. Starosna dob učesnika je od 18 do 30 godina.

KAKO SE MOŽETE PRIJAVITI?

Prijave slati na engleskom, BHS (bosanski, hrvatski, srpski) ili na albanskom jeziku na applications@birn.eu.com zajedno sa CV-jem i motivacionim pismom.

DATUM RADIONICE: 26 – 28.07.2021. (trodnevna radionica)

JEZIK: Radni jezik radionice je engleski.

POZIV ZA PRIJAVE: Preuzmite ovdje

KRAJNJI ROK: 20.06.2021, 12:00h (srednjevropsko vrijeme).

birn.eu.com

Preuzeto sa: mreza-mira.net