Vijesti

Štab za vanredne situacije: Zabrane i ograničenja rada produžene do 30. marta

Štab za vanredne situacije Grada Banje Luke, odlučio je danas da se restriktivne mjere, uvedene zbog aktuelne epidemiološke situacije u vezi sa korona virusom, produžavaju na period od 30. marta, u skladu sa odlukom Vlade RS.

Gradonačelnik Igor Radojičić, pozvao je sve sugrađane da poštuju donesene mjere i da ih se striktno pridržavaju. Prema njegovim riječima i dalje postoji problem okupljanja sugrađana po banjalučkim izletištima i na šetalištima uz Vrbas, bez obzira na zabranu javnih okupljanja.

Zatražili smo od MUP-a da nam pomogne u ovoj situaciji, te, da već od danas, na ovim lokacijama upozori građane da okupljanja nisu dozvoljena i da time samo mogu da nanesu štetu sebi i svojim bližnjima. Ukoliko ova mjera ne urodi plodom, bićemo primorani da izričemo i kazne, a za ove prekršaje moguća je i kazna zatvora.

– rekao je Radojičić.

On je prenio da je Komunalnoj policiji naloženo da provjerava da li se osobe u kućnoj izolaciji pridržavaju izračenih mjera izolacije, a ove kontrole će biti nastavljene i narednih dana.

Istovremeno, Radojičić je zamolio poslovnu zajednicu za razumjevanje zbog brojnih ograničenja rada, koje su morale biti donosene kako bi se izbjeglo širenje zaraze.

Zajedno sa Vladom RS pripremamo paket ekonomskih mjera kojima ćemo pomoći privredi i ovaj problem možemo samo sistemski riješiti – pojasnio je Radojičić.

Kada je u pitanju pomoć starim i nemoćnim osobama, Štab za vanredne situacije je konstatovao da sistem pomoći putem akcije „Niste sami“, zajednica etažnih vlasnika, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, od juče dobro funkcioniše i da nema problema u dostavi osnovnih životnih namirnica, te da će se, u narednim danima, pokušati uspostaviti i sistem dostave potrebnih lijekova.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović, informisala je da se trenutno pod zdravstvenim nadzorom na području Banje Luke nalazi 1.889 osoba, dok ih je njih 585 u izolaciji.

U protekla 24 časa pregledali smo 133 lica sa respiratornim infekcijama, što je znatno manje u odnosu na prethodne dane, što govori o tome da građani poštuju naše preporuke. Takođe, ovim putem, pozivam sve one građane koji su u Republiku Srpsku ušli u zadnjih 14 dana da se obavezno jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi provjere njihovog zdravstvenog stanja.

– zaključila je Todorović.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka