Ostalo

5 načina kako poboljšati kreativnost

Svako ljudsko biće posjeduje određene kapacitete za kreativnost. Nekada je to više, a nekada manje. Svi smo mi toga svjesni da ne možemo svaki dan biti kreativni i puni ideja. Postoje momenti i kada “najkreativniji mozgovi” naiđu na zid i ne uspijevaju da ga savladaju. U nastavku teksta možete pročitati 5 načina kako da savladate taj kreativni zid čija efikasnost je potvrđena.

Psihološka distanca

Probajte da svoj zadatak zamislite kao dalek i nepovezan sa vama na bilo koji način. Ovakav pristup može dovesti do pomjeranja granica koje u razmišljanju sami sebi namećemo. Psihološka distanca je čak dosta učinkovitija od pravljenja pauze i daje dosta bolji efekat. Učesnici jedne studije koji su imali upute da misle o svom zadatku koji treba da izvrše kao da je dalek od njih, riješili su dvostruko više zadataka u odnosu na grupu koja je svoj zadatak doživljavala kao blizak.

Promijeni svoje okruženje

Okolina koja je dosadna može da bude prepreka za kreativnost. Uzmite svoj laptop i otiđite u park, restoran, kafić… Ponekad i živahna atmosfera može da bude trik za bolju kreativnost. Pored toga, prostor u kojem boravite učinite ugodnim. Nekad kreativnost proradi kada sjedite u urednom prostoru.

Uzmi vremena za razmišljanje

Dozvolite sebi ponekad da pustite “mozak na pašu”. Kada um luta pristupa sjećanjima, emocijama i slučajnim djelićima memorisanih znanja. Poenta lutanja jeste usmjeravanje prema oblasti u kojoj i tražiš inspiraciju. Nekoliko načina za stvaranje kreativnog uma: šetnja, kupka, vožnja bicikla…

Nagradite se

Jedna studija pokazuje kada djeci ponudite nagrade za proizvodnju kreativnih crteža, kreativnost njihovog rada se povećava. Isto je i sa nama. Obećajte sebi neku vrstu nagrade koju priželjkujete za dobro odrađen posao. Samo nemojte pretjerivati jer možete poništiti efekat.

Okružite se plavom bojom i meditirajte

Različite boje imaju različit učinak na naše raspoloženje, emocije, ponašanje… Prema istraživanjima plava boja u ljudima budi misli da budu kreativniji. Zašto? Zato što plava boja podstiče da razmišljate izvan okvira. Određene vrste meditacije su takođe za poboljšanje kreativnosti.

Preuzeto sa: japreduzetnik.com