Događaji

Online predavanje ”Žene i društvo”

Crvena vas poziva da se prijavite za učešće na predavanjima u okviru drugog ciklusa našeg obrazovnog programa Politike svakodnevnice.

Modul Žene i društvo realizira se od 24. do 27. maja 2021. godine putem Zoom platforme.

Pandemijska kriza u kojoj živimo proteklih godinu i po dana rezultirala je mnogobrojnim negativnim posljedicama koje su posebno pogodile žene. Postojeće nejednakosti postale su još veće i vidljivije. Okolnosti kreirane pandemijom višestruko su uvećale obim poslova, obaveza i odgovornosti, ali su i kao nikada prije razotkrile ključnu ulogu koju žene imaju u održavanju ekonomije i društva uopće. Države su, u mnogo slučajeva, iskoristile situaciju kako bi produbile represiju čime je višestruko otežano bilo kakvo društveno političko organiziranje i djelovanje.

Feministički pokret, ionako razjedinjen, nalazi se u prelomnom trenutku koji je potrebno osvijestiti kao priliku za ostvarivanje novih savezništva, povezivanja i osuvremenjavnje politika solidarnosti koje nose ogroman politički potencijal. Pitanje je kako danas iskustvo borbe sa represivnim mehanizmima patrijarhata nagomilavano tokom njegove viševjekovne istorije upotrijebiti u transformaciji svakodnevnice u svijetu poslije pandemije. Udruživanje, organizacija drugačijih odnosa i zajednica nužni su u borbi protiv kapitalizma i patrijarhata kao njegovog sastavnog dijela.

Tokom četiri dana modula, predavanja će osvijetliti različite izazove s kojima smo se prisiljeni nositi u trenutku u kojem živimo, te analizirati zabrinjavajuće političke procese i trendove koji prijete da dovedu u pitanje sva dosadašnja postignuća ženskog pokreta i feminističke borbe. Žensko oslobođenje opet je ostavljeno za neku hipotetičku budućnost, podređeno rješavanju krize i drugih “važnijih” pitanja.

Detaljni program, opise predavanja, kao i biografije predavačica možete vidjeti na www.crvena.ba

Preuzeto sa: hocu.ba