Ostalo

Bez straha i što iskrenije – recept za uspješan brending

Druga od osam radionica u okviru edukativnog projekta “Ultra Unique”, okupila je više od 20 mladih kreativaca iz BiH, koji su imali priliku uživo slušati predavanja stručnjaka o važnosti brendinga u kreativnoj industriji, ali i razvoju njihovih karijera.

Predavači koji su u jednodnevnom druženju podijelili svoja znanja, iskustva i vještine bili su Dijana Tepšić i Bojan Dragišić iz kreativne agencije Play Team, te diplomirana inženjerka arhitekture i diplomirana akademska grafičarka Milica Čvokić.

Radionice koje su uvod u ovogodišnji regionalni komunikacijski događaj “Play Media Day 06”, koji će se održati u kombinovanom uživo i online formatu 04. i 05. juna, imaju za cilj pružiti podršku i praktično znanje mladima, koji će svoje karijere graditi u nekoj od grana kreativne industrije.

Šta je brendiranje, koliki je njegov značaj u postizanju zacrtanih ciljeva, ko sve treba biti uključen u izgradnju brenda – bile su samo neke od tema radionice, koja je povezala kreativce iz cijele Bosne i Hercegovine i dala im odgovore na ključna pitanja, koja će im pomoći u izgradnji vlastitog brenda, ali i u saradnji sa budućim klijentima.

Sa višegodišnjim iskustvom u oblasti medija, odnosa s javnošću i kreativne industrije, kreativna direktorica Play Team-a Dijana Tepšić, podijelila je sa mlađim kolegama i koleginicama, zašto je brending zaštitno lice svakog proizvoda i usluge, te kako kvalitetno brendirati sebe, svoj proizvod ili uslugu uz jasno određivanje misije, vizije i vrijednosti, koje zastupamo.

Account direktor Play Team kreativne agencije Bojan Dragišić, govorio je o značaju vizuelnog identiteta brenda, logotipa, kao i pravog imena, koji određuju sam razvoj brenda u budućnosti. Podijelio je svoja iskustva kada je riječ o odnosu sa klijentima i saradnicima, te istakao značaj autentičnosti i originalnosti u svim aspektima poslovanja.

Od predavačice Milice Čvokić, koja ima iskustva kako u agencijskom radu, tako i kao freelancer, učesnici su mogli čuti prednosti i mane oba načina rada i shvatiti u čemu se bolje snalaze. Grafičarka, ilustratorka i animatorka je do sada sarađivala sa mnogim regionalnim i svjetskim kompanijama, zbog čega je mogla povući paralelu između ova dva svijeta, kada je riječ o grafičkom dizajnu i brendingu. Govorila je i o razlici između grafičkog dizajnera i dizajnera brenda, važnosti slušanja klijenata i zaključila da praksa ne čini perfekciju, ali vodi ka njoj.

Prisutni su imali priliku kroz diskusiju pitati predavače sve nedoumice i tražiti savjete u vezi njihovih vlastitih projekata, a univerzalna poruka sa kojom su svi otišli sa radionice je da se ne treba bojati eksperimentisati, istraživati i probavati i ne povlačiti se pred prilikama i mogućnostima, jer je iskustvo najbolji recept za napredak.

„Ultra Unique“ realizuju Play Team i Ultra magazin, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).