Vijesti

Noć muzeja u našem gradu

Grad Banja Luka je tradicionalno podržao obilježavanje Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja, koji će i ove godine biti organizovani u našem gradu, a ulaz za sve organizovane događaje biće besplatan.

Program u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske počinje u utorak, 18. maja u 19.00 časova. Ovaj značajan dan za muzeje biće u znaku obilježavanja 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske željezničke stanice u Banjoj Luci u kojoj se Muzej nalazi.

Tim povodom, biće priređeno predavanje prof. dr Miroslava Malinovića, pod nazivom „130 godina zdanja Stare austrougarske željezničke stanice“. Predavanju će prethoditi kraći koncert kvarteta truba Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, koji će se održati na platou ispred zgrade Muzeja.

Zbog epidemiološke situacije, muzeji u cijelom svijetu ovogodišnje obilježavanje Evropske noći muzeja povezaće sa Međunarodnim danom muzeja i obilježiti nizom različitih događaja u okviru sedmice Međunarodnog dana muzeja u kojoj se nalazi 18. maj.

Sedmica Međunarodnog dana muzeja, biće obilježena i manifestacijom za djecu, koja će ujedno biti i poseban muzejski noćni izazov za djecu, koji će se održati u četvrtak 20. maja u 19.00 časova. Tim povodom će biti priređeno dramsko vođenje kroz izložbu „Od Galerije do Muzeja“ dječijeg studija glume „DEA NIKA“, a u pitanju je Međunarodni muzejski noćni izazov – #MuseumAtNightChallange tokom kojeg će biti snimljena kraća videa, te ista biti prezentovana u okviru #MuseumAtNight.

Program u Muzeju Republike Srpske

Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u Muzjeu Republike Srpske takođe počinje u utorak, 18. maja u 19:00 časova, nastupom učenika Instituta za moderno muzičko obrazovanje „Opus conmusica – Muzička škola Banja Luka“.

Manifestacija će u 20:00 časova biti svečano otvorena izložbom akvarela akademskog slikara Branka Jungića „VIBRANTNOST U PROSTORU POLJA“.

U okviru manifestacije, komunikološka radionica za djecu školskog uzrasta biće održana u subotu, 22. maja u 13 časova. Tema radionice je praktikovanje vještina komuniciranja kroz osvrt na Globalne ciljeve održivog razvoja. Poštujući mjere zaštite, organizacioni tim će omogućiti publici da u grupama, ne većim od 30 osoba, prisustvuje programu manifestacije.

Podsjećamo, Međunarodni dan muzeja je prvi put proslavljen prije 40 godina, 1971. godine. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje na obilježavanju Međunarodnog dana muzeja. Svake godine Međunarodni savjet muzeja (ICOM) pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska (UNESCO) određuje temu ove manifestacije te za ovu godinu glasi „Budućnost muzeja: oporavak i novo osmišljavanje“ koja naznačava promjene u radu savremenog muzeja, te pruža mogućnost promišljanja i kreiranja novih ideja i rješenja u tzv. novoj stvarnosti izazvanoj pandemijom. Ovakav pristup pruža mogućnost da muzeji izađu iz svojih dosadašnjih okvira i svoj program prilagode ovoj situaciji.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka