Edukacija

Online trening političkog izvještavanja sa gradskih/općinskih/opštinskih sjednica

Omladinska novinska asocijacija u BiH poziva mlade novinare/ke, studente/ice žurnalistike, freelancere/ice, medijske aktiviste/kinje na online trening političkog izvještavanja sa gradskih/općinskih/opštinskih sjednica kroz različite multimedijalne forme.

Cilj treninga jeste da polaznici/ce edukacije tokom maja mjeseca 2021. nauče kako da na zanimljiv i inovativan način izvještavaju sa sjednica lokalna vijeća te da u mjesecima juni i juli 2021. kroz plaćenu praksu na omladinskom magazinu Karike izvještavaju o radu istih.

Cilj edukacije jeste naučiti mlade novinare i novinarke kako da sadržaj sjednica predstave i približe mladima kroz inovativne i zanimljive medijske formate poput info-grafike i ilustracije. Trenerice i treneri obučit će polaznike/ice na koji način funkcioniraju općinska vijeća i koja je njihova uloga u lokalnom političkom životu, kako medijski pristupiti sjednicama te kako koristiti različite alate vizualizacije prikupljenog sadržaja.

Nakon završene edukacije, učesnici će biti osposobljeni da izvještavaju druge mlade o tome šta se dešava na sjednicama – o čemu se govori, na koji način, koji prijedlozi se predlažu, kako se razmatraju, kako se usvaja budžet grada/općine/opštine, na šta se troši, koliko su potrebe mladih zastupljene u okviru gradskih/općinskih/opštinskih budžeta i sl. Sve to u inovativnim i zanimljivim medijskim formatima poput infografika i ilustracija.

Trening će se održati online putem Zoom platforme 22. i 23. maja od 10 – 13h te 24. i 25. maja od 17 do 20h.

Mladi koje zanimaju mediji i politika i koji mogu učestvovati sve dane edukacije, ohrabruju se da se prijave do 20. maja 2021. do 12h.

Više detalja o treningu i prijavi: Karike.ba

Preuzeto sa: media.ba