Organizacije

„Pursuit Continues”

Projekat „Pursuit Continues“ (srp. „I dalje tragamo“) u periodu od 24 – 26. 4. 2021. godine okupio je 30 mladih ljudi iz 12 gradova u Bosni i Hercegovini. Kamp je organizovan u Banjoj Luci, a na njemu su, pored mladih iz Banje Luke, učestvovali i mladi srednjoškolci i srednjoškolke iz gradova: Bihać, Prijedor, Stolac, Višegrad, Mostar, Trebinje, Sarajevo, Travnik, Jajce, Mrkonjić Grad i Prnjavor.

Oni, zajedno, nakon uspješno završene obuke unaprjeđuju razumijevanje i toleranciju prema drugim mladim ljudima iz BiH, ali i uče o različitosti kulturnog i istorijskog nasljeđa BiH kroz međusobnu toleranciju i poštovanje drugih.

Mladi iz pomenutih gradova posjećivaće gradove širom BiH i kroz zanimljiv i kreativan način prikazati sve ljepote i atrakcije gradova, a video snimke i fotografije postaviti na novokreiranu interaktivnu mapu koja ima za cilj da promoviše ljepote bosanskohercegovačkih gradova.

Tokom tri dana trajanja kampa mladi su prošli obuke i imali priliku da slušaju nekoliko predavača.

Obuke su obuhvatile sljedeće oblasti: „Osnove fotografije i snimanja“, „Scavenger hunt – priručnik metodologija“ i „Koje su to prednosti aktivizma?“. Obuke su realizovane s ciljem da pomognu mladima tokom njihove potrage za blagom i znamenitostima.

„Scavenger hunt“ je jedinstvena grupa aktivnosti i interaktivni način otkrivanja i upoznavanja novih mjesta. U naredna tri mjeseca će se održati razmjene, koje će biti organizovane u skladu sa mogućnostima i potrebama učesnika. Aktivnosti će obuhvatiti potragu za istorijskim znamenitostima, fascinantne istorijske činjence, legende i priče. Takođe, napravili smo i novo dopunjeno izdanje priručnika u koji smo dodali nove lokacije na kojima će mladi moći tražiti blago.

Kroz ovo iskustvo mladi će imati priliku da na zanimljiv način razviju sposobnost orijentacije u prostoru, da nauče kako da čitaju karte, koriste GPS, planiraju vrijeme, organizuju rad u timu i steknu nova znanja o gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Preuzeto sa: Perpetuum mobile