Čuvena fontana se vraća gradu

Počela je izgradnja replike čuvene banjalučke fontane, koja je krasila Park „Petar Kočić, a koja će uskoro biti smještena u Parku „Mladen Stojanović“.

Povodom početka radova na izgradnji kultne banjalučke fontane, gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković rekao je da je primjetno da brojni Banjalučani osjećaju žal i nostalgiju za starim gradskim simbolom, fontanom iz Parka „Petar Kočić“, zbog čega je nova administracija donijela odluku da fontanu vrati našem gradu, te da je najveći izazov predstavljalo pitanje izbora lokacije.

-Naša ideja je da zadržimo ili vratimo ono što je dobro, a da promijenimo sve ono što nije dobro – istakao je gradonačelnik, dodavši da je tim stručnjaka dugo razmatrao najbolju lokaciju za vraćanje stare fonatane, te da je predložena lokacija u Parku „Mladen Stojanović“, jer ambijent parka najviše podsjeća na nekadašnju lokaciju, na kojoj je ona bila smještena.

Gradonačelnik je zaključio da je opredjeljenje nove administracije da nastavi sa uređenjem parkova kako postojećih, tako i novih, te da je u planu izgradnja novog gradskog parka sa brojnim sadržajima za rekreaciju, jezerom, tribinama za kulturne događaje i sadržajima za djecu, a u toku je i početak projekta izgradnje parka u Rosuljama.

On je dodao da su u planu izgradnje biciklističkih staza na više lokacija,a planirano je i uređenje obala Vrbasa, Vrućice i mnogi drugi projekti, koji će našem gradu vratiti prepoznatljiv sjaj.

Mladen Šukalo iz Turističke organizacije grada Banje Luke, istakao je da se raduje što će biti vraćen jedan od gradskih simbola, koji je krasio Park „Petar Kočić“, te dodao da vjeruje da će vraćanje stare fontane obradovati brojne građane Banje Luke, sudeći po inicijativama koje su upućivali kako pojedinci, tako i udruženja.

Prema njegovim riječima, uprkos tome što će biti smještena na novoj lokaciji, fontana će zasigurno vratiti taj stari sjaj i probuditi emocije našim građanima, a svakako će upotpuniti i turističku ponudu našeg grada.

-Kultna fontana je obilježila djetinjstvo mnogih od nas, bila je svjedok prvih ljubavi koje su započele upravo u ovom parku, te ne sumnjam da će izazvati emocije kod brojnih naših sugrađana – rekao je Šukalo.

Šukalo je kazao da je prva fontana u našem gradu postojala 1931.godine, ali da je srušena tokom Drugog svjetskog rata, te da je Banja Luka pretprpila brojna ratna razaranja, a potom i veliki zemljotres, kada su izgubljeni brojni kulturni spomenici i gradske znamenitosti.

On je istakao da je kultna fontana, koje se svi sjećamo, postavljena u Parku „Petar Kočić“ 1958. godine, te da je veoma važno vraćati stare simbole našem gradu, kako se vremenom ne bi izgubilo ono po čemu je Banja Luka bila prepoznatljiva.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka