Organizacije

Dragočajanka: Demokratija našeg društva

Tema ove dragočajanke u Demokratija našeg društva. Dođite u Resursni centar – Dragočaj da kritički razmišljamo sa Biljanom Đapić:

„Istorija ljudskog društva je istorija dominacije takvog društvenog poretka gdje manjina vlada nad većinom. Težnje filozofa i naučnika još od vremena antičke Grčke, često su bile usmjerene ka ideji slobodnog društva, društva u kojem su svi jednaki i imaju ista prava, društva u kojem ne postoji apsolutna vlast, bilo monarha ili oligarhijske grupe, već se ona nalazi u rukama cijelog naroda.

U takvom društvenom poretku narod odlučuje koga će postaviti na vlast. Narod bira, kontroliše i smjenjuje vlast. Ovakav oblik vlasti ili društvenog poretka nije ostao samo želja i ideal vječito podčinjene većine ili zanesenih intelektualaca. Naprotiv, istorija bilježi nekoliko perioda sa političkim sistemom u kojima je ostvarena volja naroda. Upravo takav politički sistem koji se naziva demokratija predstavlja težnju savremenog čovjeka koju želi da postigne u svojoj državi.

Da li je naše društvo demokratsko? Koliko mi kao pojedinci učestvujemo u stvaranju i održavanju demokratije u svojoj državi? Da li imamo razvijeno kritičko mišljenje prema obliku demokratije kojim je uređena naša država ili smo samo puki posmatrači društvenih događaja? Ovo je samo mali dio pitanja koja ćemo postaviti i o kojima ćemo diskutovati na sledećoj Dragočajanaci.“

Vrijeme: srijeda, 12.05. u 16:30

Trajanje: 60 min.

Prijaviti se možete na mejl oc@zdravodaste.org. Potrebno je da u mejlu navedete ime i prezime i godište.

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Preuzeto sa: Zdravo da ste