Epidemiološka situacija u fazi stabilizacije

Epidemiološka situacija u Banjoj Luci je u fazi stabilizacije, uz manji broj zaraženih, ali je i dalje važno pridržavati se svih propisanih mjera, poručeno je nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, razmatraju se i načini o tome kako određene mjere da se popuste i prilagode periodu ljeta i najavi planiranih događaja iz kulture i sporta koji će biti održani u našem gradu i za šta postoje brojni zahtjevi organizatora.

Gradonačelnik kaže da je kao komandant Štaba želio da čuje stav stručnog dijela Štaba o tome da li postoji i mogućnost da ugostiteljski objekti rade sat vremena duže i da li bi to dodatno ugrozilo epidemiološku situaciju.

-Informisali su me da se o tome može razgovarati i da je potrebno sagledati određene stvari. Zato će Gradski štab pokrenuti takvu inicijativu prema Republičkom štabu da ugostiteljstvo, uz poštovanje svih mjera, dobije takvu mogućnost posebno u ljetnom periodu kada je inače bilo duže radno vrijeme – kazao je Stanivuković.

Dodao je da je ugostiteljstvo pretrpjelo velike gubitke, te najavio da je u toku priprema pravilnika o raspodjeli 1,2 miliona KM subvencija i podrške Grada privredi u saniranju posljedica pandemije.

Kada je riječ o precesu vakcinacije, gradonačelnik je kazao da je na vakcinalnom punktu u hali Banjalučkog velesajma Grad obezbijedio kapacitet za vakcinaciju 1.000 građana dnevno, ali da to nije moguće iz dva razloga.

-Ne postoji dovoljan broj vakcina koje građani žele i postoji vakcina za koju građani imaju određenu sumnju, tako da imamo situaciju da se na hiljadu pozvanih odazove mali broj i da se dnevno vakciniše u prosjeku ili 70 ili 100 građana – kazao je on.

Naveo je da su kao Štab dobili uvjeravanja da će u ovom mjesecu doći veća količina vakcina, te je pozvao sugrađane da se vakcinišu, da pobijedimo ovaj virus, kako bi se vratili normalnim aktivnostima.

Napomeno je da će gradski Štab, svjestan svih izazova, i ubuduće koordinisano raditi sa drugim nadležnim institucijama.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka, Nevena Todorović je kazala da je u protekloj sedmici u Banjoj Luci evidentirana nešto bolja epidemiološka situacija, ali i dalje nepovoljna.

– Smanjen je pritisak na kovid i ari ambulante u proteklih desetak dana i preraspodijelićemo osoblje na druge radne zadatke, poput vakcinacije građana. Očekujemo veći broj vakcina u narednom periodu i molimo građane da budu strpljivi – navela je ona.

U posljednjih deset dana, kako je kazala, registrovano je 369 lica koja su pozitivna na virus korona, u ari ambulantama pregledano je 2.166, a u kovid ambulantama 660 pacijenata.

Naglasila je da poboljšanje u epidemiološkoj situaciji ne znači da disciplina građana treba da popusti.

⁃I dalje je važno da se pridržavamo svih važećih mjera. I oni koji su vakcinisani treba da poštuju mjere – navela je ona.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislav Zeljković je rekao da očekuju da će se ubrzati proces i obuhvat vakcinacije dolaskom novih količina vakcina.

– Iskoristićemo ovaj period stabilizacije u epidemiološkoj situaciji da se poveća obuhvat vakcinisanih građana – rekao je Zeljković i napomenuo da u narednom periodu očekuju da će imati na raspolaganju oko 100. 000 doza.

Pozvao je građane da prepoznaju značaj vakcinacije i da informacije o vakcinama traže od nadležnih institucija.

Rekao je da će Republički štab za vanredne situacije u narednom periodu razmatrati sve inicijative i zahtjeve, među kojima i inicijativu da se ugostiteljima omogući duže radno vrijeme, te da će sve odluka biti donesene na osnovu epidemiološke situacije.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka