Ostalo

Kako se krčka dobar tim? Recept za tim koji daje rezultate

Da li ste timski igrač ili više volite zadatake da izvršite samostalno jer vam se čini da ste tako efikasniji i produktivniji? Svejedno, timski rad je u nekom trenutku neizbežan i neophodan.

Postoje različiti timovi. Svi oni imaju nešto zajedničko:

Članovi tima teže ka istom cilju

Što je bolja saradnja i povezanost u timu, to je tim bolji u onome što radi, otporniji na promene i fleksibilniji

Što smo različitiji kao pojedinci to smo kao tim bogatiji

Kada su članovi tima različitih tipova ličnosti, ekspertiza, pogleda na svet može dolaziti do nerazumevanja i konflikata u komunikaciji. Jednostavno, različito posmatramo situaciju. Iz tog razloga važno je definisati „pravila igre“ tako da se u okviru tima kreira dogovor i razumevanje da je MI ispred JA u svakom trenutku. Zato zajednički cilj istovremeno treba da bude i cilj svakog od članova tima.

Poenta tima je da isporuči željeni rezultat, da se razvija i raste, prevazilazi prepreke, ali da se istovremeno sa timom razvija i svaki njegov član. Jedino tako može da ima smisla.

Kreirenje tima je baš kao balansiranje različitih sastojaka i začina u sjajnom jelu – dovoljno ljuto, dovoljno slatko, dovoljno kiselo…

Postoji li onda „recept“ za idealan tim?

Hajde da probamo

Izabrati različite „igrače“, što raznovrsnije to bolje (neki od njih mogu biti ozbiljni i strukturirani, neki pak šaljivi i vedri, spremni da razmišljaju na potpuno neočekivane načine, a neki potpuno sa stvavom JA na prvom mestu). Sjajno je da imamo različite veštine.

Dodati velike količine razumevanja za članove tima i njihove potrebe. Ovo zahteva individualni pristup u radu sa njima.Teško da će univerzalna metoda rada i komunikacije odgovarati svima.

Na samom početku „pripreme“ pozvati članove tima da se okupe oko zajedničkog cilja. Mnogo je važno da svi jasno vide isti cilj i da imaju motivaciju da do njega stignu. Ovo se ne može nametnuti. Motivacija mora doći „iznutra“. Iz tog razloga svaki član tima treba da ima vrlo precizan odgovor na pitanje „zašto ja ovo radim“?

Laganim „mešanjem sastojaka“ sinhronizovati različitosti postavljanjem internih dogovora – kako funkcionišemo zajedno. Šta je prihvatljivo, šta nije? Kako se ponašamo jedni prema drugima a kako odnosimo prema zadacima? U idealnom, svaki član tima treba da ostane „svoj“.

„Ugledaj se na njega, ovako treba da se ponašte svi, gledajte šta on radi pa i vi radite“…ovo je put ka razbijanju timske dinamike.

Takmičarski duh je poželjan u timu, ali podsticanje rivalstava ga razbija iz Mi u JA. Sa ovim treba biti mudar i oprezan.

Povremeno testirati i dodatno promešati ukoliko je potrebno.

E onda baš kao i sa svakim drugim receptom treba biti dovoljno strpljiv i uporan. Nema žurbe. Proces ima svoj tok.

Na kraju uživati u ukusima uspeha koje ćemo podeliti sa svim članovima tima, jer zapravo to i jeste krajnji CILJ.

Imate li vi dobar recept za izgradnju sjajnog tima? Podelite ga sa nama i drugima

Preuzeto sa: erickson.rs