Vijesti

Usvojene strateški važne odluke: Banja Luka kreće ubrzanom putanjom

Skupština Grada usvojila je na današnjoj sjednici više odluka i programa koji su važni za nastavak funkcionisanja grada. Riječ je o programima komunalne potrošnje i uređenja građevinskog zemljišta, te programi iz oblasti kulture, sporta, turizma, nevladinog sektora i omladinskog organizovanja, kao i o odluci o dodjeli subvencija u iznosu od 300.000 KM za javne prevoznike.

-Sve su ovo strateški važne odluke koje prate izvršenje budžeta sa aspekta da mnoge nevladine organizacije, naši prevoznici, organizacije iz oblasti kulture i sporta čekaju ove odluke odnosno programe kako bi Grad na osnovu njih mogao početi sa isplatama – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Takođe, ni asfaltiranje i rješavanje drugih infrastrukturnih problema nije moglo početi bez programa komunalne potrošnje, koji su danas usvojeni.

-Činjenica je, isto tako, da su ove odluke poprilično opustošene. Prosječno gledano za infrastrukturu i komunalno održavanje grada, to je oko deset puta manje sredstava nego ikada – naveo je on.

Kako je precizirao, 40 puta je manje sredstava za komunalnu opremu, duplo manje za košenje trave i održavanje javnih zelenih površina i higijenu.

-Dakle, kada se sve sumira to je deset puta manje sredstava za puteve, košenje, za održavanje, javnu higijenu i za rasvjetu za koju ćemo prema ovim programima imati samo sredstava zaključno sa majem – istakao je on, dodajući da mu je zvijezda vodilja u ovim programima – normalno i redovno funkcionisanje grada.

Na bazi usvojenih programa, biće završen most u Srpskim Toplicama, stavljen u fuknciju vrtić na Petrićevcu, nastavljeni radovi na gradnji vrtića u Vrbanji i u Kuljanima, dvorane na Laušu, aktivnosti na gradnji novog parka.

-Obezbijedili smo sredstva za personalnu asistenciju, počeće isplata 300.000 KM subvencija prevoznicima i od sredine juna očekujemo početak subvencije karte za javni prevoz za penzionere u iznosu od 20 odsto. Zatim, tu su i reforma Doma omladine i tvrđave Kastel koja će dobiti nove sadržaje, gradnja dajak pristaništa, a za nekoliko dana biće prezentovan i prednacrt Urbanističkog plana grada, što je uvod u značajne projekte koji nas očekuju. Dakle, Banja Luka kreće ubraznom putanjom – istakao je gradonačelnik Stanivuković.

Gradonačelnik je napomenuo da Grad vodi računa i o humanosti i da je potvrda tome, između ostalog, i današnja donesena odluka o podršci porodicama i roditeljima koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju da kada napune 18 godina da i dalje imaju podršku Centra za socijalni rad.

Situacija je specifična, i kako je naveo – Grad će sa Centrom obezbijediti da dobijaju novčanu podršku i poslije punoljetstva sa namjerom da se ide dalje u pravcu rješavanja i drugih sličnih kategorija.

Predsjednik Skupštine Grada, Mladen Ilić ocijenio je da je današnja sjednica protekla na dostojanstven način i da očekuje da će i naredna zasjedanja biti u tom pravcu.

-Vrlo važan stav Skupštine je podrška svim ovim programima i prilika da odjeljenja na čelu sa novim rukovodstvom donesu neke nove stvari u Banju Luku, kako su najavljivali – kazao je Ilić, dodajući da Skupština nema namjeru da nešto bojkotuje ili nekome nešto oteža.

Kako je naveo, Skupština daje šansu i priliku da se najavljene stvari ostvare kroz odluke i programe i u interesu je da Banja Luka ide naprijed.

-Današnja sjednica je pokazala da Skupština samo želi da se poštuje. Ovdje su ljudi iz raznih životnih sfera i svi su pokazali razumijevanje za ove programe. Mislim da će biti prilike da i u narednom periodu imamo konstruktivne rasprave. Na ovaj način, Banja Luka je dobila priliku da vidimo asfaltiranje saobraćajnica, nastavka svih infrastrukturnih projekata – zaključio je on.

Skupština je na današnjoj sjednici, zaključkom zadužila odjeljenja za komunalne poslove i za saobraćaj i puteve da u roku od 60 dana zajedno sačine informaciju o realizovanim projektima iz svojih nadležnosti u proteklih deset godia, a koju će Skupština razmatrati na posebnoj sjednici.

Takođe, uz program sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma za 2021. godinu, Skupština je usvojila amandman odbornika Ujedinjene Srpske, Nevena Stanića o sufinansiranju svečanog gala koncerta Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“ na Svjetski dan muzike, sa iznosom od 10.000 KM.

Sa današnjeg dnevnog reda povučena je tačka koja se odnosila na kadrovska pitanja – Prijedlog rješenja o imenovanju Komisije za primopredaju dužnosti imenovanih lica u Javnoj ustanovi Centar za obrazovanje odraslih Banja Luka.

Projekti koje će finansirati Srbija

Gradonačelnik je najavio da će Banja Luka, poslije vaskršnjih praznika, predstaviti javnosti i projekte koje će finansirati Republika Srbija, što je dogovoreno na nedavnom sastanku sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Gradske službe su već bile na terenu budućeg gradilišta novog mosta u Česmi, a u vezi sa procesom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i procjene sredstava potrebnih za eksproprijaciju. Sve što je do Grada, kako je naglasio – biće ekspresno završeno.

Projektna dokumentacija i idejno rješenje su urađeni, što će kroz 15-ak dana biti i prezentovano mještanima Kumsala.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka