Vijesti

Na Fakultetu političkih nauka završen dvodnevni masterklas o lažnim vijestima i dezinformacijama

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci uspješno je završen dvodnevni masterklas o lažnim vijestima i dezinformacijama „Borba protiv lažnih vijesti i dezinformacija“ koji je održan 23. i 24. aprila 2021. godine.

Piše: Nataša Gavur

Danas smo medijima izloženiji više nego ikada prije. I dok smo se nekada u potrazi za tačnim informacijama oslanjali isključivo na tradicionalne medije, danas sve veći broj ljudi informacije prima upravo putem društvenih mreža i vrlo rijetko provjeravaju autentičnost i vjerodostojnost informacija. U vrijeme pandemije virusa korona pokazalo se koliki je značaj medijske pismenosti.

„Medisjka pismenost je, za sada, jedini način da se izborimo sa lažnim vijestima i srodnim pojavama. Uz pomoć vještina medijske pismenosti možemo lakše da prepoznamo takve sadržaje i da se zaštitimo od vijesti koje nam nisu korisne i kojima možemo nanijeti štetu drugima ukoliko ih dijelimo. To se posebno odnosi na mlade, digitalne urođenike, kojima je virtuelni svijet često važniji od fizičkog. Medijsko obrazovanje, kao dio obrazovnog sistema (predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog) dobra je osnova za kritički pristup medijskom sadržaju. Nažalost, u Bosni i Hercegovini medijsko obrazovanje se još ne izučava u okviru formalnog obaveznog obrazovanja“ navodi Dragana Trninić, docentkinja na Fakultetu političkih nauka.

Ona napominje da smo dezinformacijama i lažnim vijestima izloženi svakodnevno, te da ih je vrlo je teško izbjeći, pogotovo ako koristimo društvene mreže i digitalne medije. Takođe, navodi da je odgovornost na svakom pojedincu, te da nisu dovoljne samo organizacije za provjeru informacija kako bi se ovaj problem riješio.

„Različite takve organizacije i servisi mogu nam pomoći, ali ne mogu biti jedini oslonac i rješenje, jer to pitanje se mora rješavati na mnogo višem nivou. Cjelokupno društvo, svi njegovi podsistemi, moraju biti uključeni (regulatorni organi, obrazovne institucije, mediji ali i svaki pojedinac)“, ističe ona.

Da se dovoljno ne izvještava o ovoj temi govori i činjenica da se niko od medija nije pojavio na ovom događaju.

„Od medija kojima smo poslali poziv, samo se odazvao BHRT1. U medijima se ovakve teme rijetko tretiraju na pravi način i posvećuje im se vrlo malo pažnje, a upravo bi mediji mogli dati doprinos promociji medijske pismenosti“, kazala je ona.

Dvodnevni masterklas imao je za cilj da upozna studente prvog i drugog ciklusa Novinarstva i komunikologije sa pojavom, ulogom i uticajem lažnih vijesti i dezinformacija na pojedince, ali i na društvo u cjelini, predstavi metodologiju identifikovanja i dekonstrukcije takvog medijskog sadržaja i podstakne studente na kritičko promišljanje o medijima kako bi se efikasnije odupirali mogućim medijskim manipulacijama i postali otporni na lažne vijesti, postistinu i srodne pojave.
Student treće godine Fakulteta političkih nauka Siniša Gajić ističe da se često susreće sa lažnim vijestima, kako na društvenim mrežama, tako i na portalima.

„Postoji mnoštvo vijesti koje su takođe lažne ali ne uspijem da ih otkrijem jer izledaju veoma tačno, a njihova pozadina je zapravo drugačija. Iz tog razloga sam se odlučio prijaviti na ovaj masteklas, kako bih saznao koje su to tehnike i alati koji se koriste pri otkrivanju lažnih vijesti, fotografija, video snimaka“, rekao je on.

Masterklas je vodila docentkinja uže naučne oblasti Komunikologija na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci Dragana Trninić koja kontinuiranim radom daje doprinos razvoju medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, te je istakla da se u narednom periodu očekuje još ovakvih projekata.

„Mi često promovišemo medijsku pismenost, obilježavamo Dane medijske pismenosti, Međunarodnu nedjelju medijske i inofrmacione pismenosti, Međunarodni dan slobode medija i na taj način dajemo doprinos promociji medijske pismenosti, a studentima priliku da se detaljnije upoznaju sa ulogom i značajem medijskog obrazovanja. Trenutno se na Fakultetu sprovodi projekat o sajber higijeni, u koji će biti ukjlučeni studenti svih studijskih programa, gdje će imati priliku da se kroz module o privatnosti na internetu bliže upoznaju o pravilima zaštite i sigurnosti na internetu“, kazala je ona.

Masterklas je organizovao Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Transtele Canal France International (CFI) u okviru projekta “Balkans Voices” koji realizuje ambasada Francuske u BiH.