Vijesti

Održana svečana akademija povodom Dana grada

U Banskom dvoru juče je održana svečana akademija povodom Dana grada, na kojoj su dodijeljene aprilske nagrade.

Najveće gradsko priznanje „Ključ Grada“ sa Poveljom „Počasni građanin grada Banja Luka“ predsjedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, u čiju čast je na akademiji prikazan i kratki film, uručio je predsjednik Skupštine Grada, Mladen Ilić.

Predsjednik Vučić izrazio je veliko zadovoljstvo jer je rukovodstvo Grada jednoglasno usvojilo prijedlog da on bude počasni građanin grada Banje Luke.

– Shvatite koliko ste mali u ovakvim trenucima, kad u gradu Petra Kočića, Vase Pelagića, i jednog Marijana Beneša dobijete jedno ovakvo priznanje. Ovo je jedno od najvećih priznanja koje sam dobio. Postajem dio grada kraj vječnog Vrbasa – kazao je Vučić.

Biljani Čekić, djevojčici čija je uloga u filmu „Dara iz Jasenovca“ dirnula mnoge – uručena je nagrada Grada mladima.

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je novouvedenu aprilsku nagradu za humanost „Plaketa Sestre Gajić“ Denisu Bojiću autoru filma „Lica lafore“. Pomenuti dokumentarni film posvećen je ovoj rijetkoj bolesti, koja je dijagnistifikovana sestrama Gajić. Nažalost Tatjana Gajić, jedna od sestara, preminula je od ove teške bolesti, dok se Milanina borba i dalje nastavlja. Podjećanja radi gradonačelnik Draško Stanivuković se već dugi niz godina zalagao da se usvoji odluka o ovoj nagradi u znak zahvalnosti roditeljima sestara Gajić, koji pored teške porodične priče vode istorijsku borbu kako bi se pronašao lijek protiv najtežeg oblika epilepsije. Njihova priča i borba učinili su da Republika Srpska postane prepoznatljiva u svijetu, kao najveći donator sredstava u liječenju djece od Laforine bolesti.

Zlatni grb Grada Banja Luka dodijeljen je Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Javnoj zdravstvenoj ustanovi Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja u Banjoj Luci, Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Javnoj ustanovi Studentski centar „Nikola Tesla“ Banja Luka, generalu Slavku Lisici – posthumno, Tihomiru Levajcu i Ansamblu narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“.

Plaketa Grada Banja Luka dodijeljena je Dobrili Kukolj, prof. dr Rajku Gnjatu, Ivi Matoševiću, Socijalnom centru Caritasa “Ivan Pavao II” – Dom za starije osobe, Radi Udovčiću, Mr Bojanu Stojniću, Mirku Arambašiću, prof. mr Mladenu Miljanoviću, Radoslavu Radi Saviću, Darku Saviću, Plivačkom klubu „Olymp” Banja Luka, Ronilačkom klubu „Delfin“ Banja Luka, Penjačkom klubu „Extreme“ i Peri M. Crnčeviću. Uz Biljanu Čekić, dobitnici nagrade Grada mladima su i: Marko Malčić, Ivana Todorović, Olivera Ševo, Đorđe Maksimović, Milan Bogdanović, Danijel Petrović i Bojan Maksimović.

Tokom obraćanja na svečanoj akademijim gradonačelnik Stanivuković je istakao da je Banja Luka kao grad pretrpila mnoge okupacije, borbe, nesreće i nepodoge, ali je iz svake nevolje izašla još jača.

– Ako mene pitate danas je Banja Luka najljepša na svijetu. Volim je, osjećam i živim za ovaj grad, jer Banja Luka nije samo mjesto za život, već nepresušni izvor ljubavi – istakao je gradonačelnik Banje Luke.

U obraćanju, gradonačelnik je poželio da ovaj grad živi i promišlja tako da više nikada i niko u Banju Luku ne uđe s namjerom da je pokori ili ponizi jer treba da zna da se njome ne vlada i ne gazduje, već da joj se služi – ljubavlju, poštenjem i odgovornošću.

-Ideje, polet, snaga, entuzijazam, svježina, želja za napretkom, ljubav prema gradu i ljudima…to je naše jutro, naš dan i naša noć. Naše danas i naše sutra. Budućnost koju ne prodajemo i oko koje ne pregovaramo – istakao je gradonačelnik.

Povodom svečane akademije, predsjednik Skupštine Grada, Mladen Ilić kazao je da je Dan grada veliki praznik i vrlo važan dan za naš grad, te je istakao da je težak zadatak izabrati najbolje među najboljim i dodijeliti im aprilsku nagradu.

On je iskazao zadovoljstvo što je predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić dobio najveće priznanje Grada i postao počasni građanin.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka