Vijesti

RK „Borac“ kroz istoriju u „Muzeju sporta“

Postavka o Rukometnom klubu „Borac“ otvorena je danas u „Muzeju sporta“ u Sportskoj dvorani „Borik“. Na ovoj izložbi predstavljen je veliki broj pehara koje su Banjalučani osvojili, a centralno mjesto zauzima onaj iz 1976. godine, kada je RK „Borac“ postao šampion Evrope, kao i pehar pobjednika Kupa IHF.

Član šampionske generacije Borca iz 1976. godine, Rade Unčanin prisjetio se slavnih vremena.

– Ovdje je mali dio toga iz rukometnog kluba Borac. To je jednostavno trud, ljubav prema Borcu svih generacija koje su bile sebične da mnogo trofeja donesu u klub. Počev od Pere Perovića, doktora Jerolima Karadže i svih ostalih. Poslije su došli Karalić, Bijelić, Popović, a dolaskom Seleca i Rađenovića, Borac je dao veliki doprinos osvajanju prve medalje za Jugoslaviju. Posebno poslije Olimpijade u Minhenu smo četiri godine bili šampioni Jugoslavije, a onda je došla titula prvaka Evrope. Poslije te dominacije uslijedila je generacija momaka koji su osvojili IHF. To je bila generacija koja je mogla da prevaziđe našu generaciju – rekao je Unčanin.

Saša Kondić, predsjednik „Borca“ kazao je da je ponosan na izložbu, uz poziv sugrađanima da je posjete.

– Kada pričamo o Banjoj Luci postoje stvari koje su neizostavne, Vrbas, Kastel, a jedna od stvari je i Rukometni klub Borac koji je sinonim Banje Luke. Zbog svega što su naši rukometaši uradili smatram da je RK Borac prvi među jednakima. Ovaj klub je nešto što se voli, za njega se navija. Naše legende su 76. godine zlatnim slovima upisali grad Banju Luku. Mi ćemo pokrenuti inicijativu da svi oni postanu zaslužni građani – rekao je Kondić.

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, koji je prisustvovao otvranju izložbe, zahvalio je sportskim velikanima na slavnim danima kakve je naš narod i sport Banje Luke imao zahvaljujući njima.

On je najavio da se razgovara o ideji da Banja Luka, ispred dvorane „Borik“ dobije park velikana, ne samo rukometa kao sporta, nego i drugih sportova.

Kako je kazao, potpuno je uvjeren da je za njega kao mladog čovjeka, ali i za nove generacije – ova izložba i ovakvi trofeji mogu biti samo motivacija.

-Ovo jeste podstrek za mlade ljude, ako se nekad moglo, ne vidim zašto ne bismo mogli danas – naveo je on i dodao da će Banja Luka nastaviti da gradi sportske dvorane, igrališta, terene i da se kroz promjenu naziva određenih objekata, parkova i dijelova Banje Luke oduži svim onim imenima koji su utkani u temelje sporta.

Kako je rekao, želja mu je da zajedno sa svojim timom – riječi oboji djelima što znači da iza sebe ostave trag sadašnjosti koji će govoriti o budućnosti.

-Ponosan sam na promjene i ljude koji danas žive priču rukometa – zaključio je on.

Izložbi je prisustvovao i predsjednik Skupštine Grada, Mladen Ilić koji je kazao da je Banja Luka grad sporta, koji ima najviše predstavnika u evropskim takmičenjima na svijetu.

-Pored svih kolektiva koji u Banjoj Luci funkcionišu i koji su u svojim danima slave siguran sam da je RK Borac barem za jedno koplje ispred njih. Ovo što vidimo ovdje je jedna prostorija kakvu je teško pronaći bilo gdje u svijetu. Sport je najbolji ambasador za sve ono što mi radimo – rekao je Ilić.

Ovo je treća izložba u Sportskoj dvorani Borik, nakon “Trofejne Banjaluke”, “Izložbe međunarodnog sporta”.

– Puno je simbolike je u današnjem danu. Na današnji dan 74. godine otvorena je Dvorana “Borik”. Ne trebamo zaboraviti na današnji dan Draženko Ninić 2002. postao je evropski profesionalni šampion. Ovih dana proslavljamo Dan grada, 11. aprila 1976. godine Borac je postao šampoin Evrope – kazao je direktor SC „Borik“, Nenad Talić.

Današnju izložbu otvorila je ministarka porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, Sonja Davidović.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka