Intervju

Generalni sekretar RYCO-a mladima: “Budite aktivni i odlučni u izgradnji boljeg regiona”

Pripremio: Miloš Blagojević

Početkom marta ove godine Upravni odbor Regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana je izabrao novog generalnog sekretara, to je Albert Hani. On je do sada vodio lokalnu kancelariju u Sjevernoj Makedoniji. Početkom aprila 2021. godine počeo je njegov mandat i tom prilikom uradili smo intervju sa njim.

Možeš li nam se predstaviti? Ko je zapravo Albert Hani?

Pre svega, hvala na pozivu za intervju. Zadovoljstvo mi je da je govorim za vaš portal.

Albert je, pre svega, aktivista sa iskustvom od preko 20 godina u upravljanju i vođenju omladinskih i projekata izgranje mira. Imao sam zadovoljstvo da radim sa zaista velikim brojem međunarodnih organizacija. Pored specijalizacije u oblasti međunarodnog prava, bavim se i upravljanjem ljudskim resursima, pitanjima rodne ravnopravnosti i politikom, ali se interesujem i za istoriju i međunarodne odnose.

Između ostalog, doktorand sam i predajem multikulturalnu komunikaciju na Univerzitetu u Tetovu. Za sebe volim da kažem da sam promoter mira, medijator i trener u oblastima izgradnje mira, ljudskih prava, upravljanja projektima. Do sada sam facilitirao na stotine treninga i konferencija za različite ciljne grupe kao što su vlade, javni službenici, policija, mladi, udruženja građana, biznisi…

Šta za tebe znači regionalna saradnja, i kako je ti vidiš? Šta je potrebno za bolju i efikasniju regionalnu saradnju?

Regionalna saradnja za mene predstavlja preduslov za boljitak u regionu. Verujem da jedino povezani, udruženi i fokusirani na sličnosti možemo da napredujemo kao region. Plašim se da ukoliko insistiramo na razlikama i podelama, ne možemo da odemo daleko. Kao što niko sâm ne može da postigne velike rezultate, već uvek mora da bude timski igrač, tako i naša društva moraju da se udruže kako bismo promenili trenutno stanje u regionu koje može biti mnogo bolje.

Za bolju i efikasniju regionalnu saradnju pre svega je potrebna iskrenost i istinska želja za promenama. Ne možemo da menjamo stvari a da ostanemo zarobljeni u prošlosti i da insistiramo na starim podelama. Potrebna nam je nova energija usmerena na prijateljstvo i zajednički interes, a ne pojedinačne, kratkoročne interese.

Šta postojanje RYCO-a predstavlja za mlade?

RYCO kao međuvladin mehanizam predstavlja poruku koje su naše vlade poslale mladima da su njihovo mišljenje i angažman značajni za razvoj regiona. To je ono što mladi prvo treba da znaju kada čuju za Regionalnu kancelariju za saradnju mladih. Kada govorimo o konkretnim stvarima, RYCO za mlade predstavlja izvor novih mogućnosti da se u regionu međusobno povezuju, rade zajedno na promenama i izgradnji jednog boljeg mesta za život u kome žele da ostanu i stvaraju nove mogućnosti.

Iako nezahvalno, molimo te da nam predstaviš svoju viziju RYCO-a. Koji su glavni ciljevi tvog mandata? Šta će ti biti prioriteti?

Mandat generalnog sekretara RYCO-a traje četiri godine i nema mogućnost produžetka. Iako može da deluje da četiri godine deluje dugo, ovo vreme zaista brzo prođe kada se radi na regionalnom povezivanju. Ovo govorim iz perspektive nekoga ko je radio kao šef Lokalne kancelarije RYCO-a u Severnoj Makedoniji.

Imajući to na umu, moj lični cilj je da nastavimo da gradimo RYCO kao jednu prepoznatljivu, funkcionalnu i organizaciju koja inspiriše (mlade) ljude u regionu da sarađuju, povezuju se i stvaraju nove mogućnosti. Za prvih četiri godine postojanja, RYCO je uspeo da postane jedan od bitnih činioca u regionalnoj areni, te bih moja želja bila da ta uloga nastavi da raste i u budućnosti.

Kada govorimo o prioritetima, oni su pitanje čitave organizacije, ali i naših prijatelja i partnera – organizacija civilnog društva, škola, mladih, naših vlada… Tokom ove godine ćemo ući u fazu novog strateškog planiranja za naredne tri godine, za period od 2022. do 2024. Verujem da ću vam moći dati više detalja u drugoj polovini godine o novim prioritetima. Do tada, radićemo na implementaciji trenutnih strateških ciljeva, a to su nastavak pružanja kvalitetnih mogućnosti mladima da se povezuju u regionu, izgradnja okruženja koje vrednuje ovakvo povezivanje mladih, ali i nastavak institucionalne izgradnje RYCO-a kao uspešne međuvladine organizacije.

Iza nas je teška godine uzrokovana Covid-19 i još uvek se suočavamo sa korona virusom, te je to nezaobilazna tema. Reci mi kako RYCO planira odgovoriti na ovu situaciju, i na koji način se suočiti sa izazovima i preprekama?

Još na samom početku pandemije virusa korona, RYCO je suspendovao sve fizičke susrete mladih. Ovo je značajno uticalno na naš rad jer je povezivanje mladih u središtu naše misije. Međutim, mi nismo stali, već smo našli načine da nastavimo da povezujemo mlade i korak po korak stvaramo promenu u regionu. Naime, nakon par meseci pauze, svi naši projekti su nastavili sa implementacijom korišćenjem dostupnih onlajn platformi. Veliko nam je zadovoljstvo da je ovakva implementacija projekata uspela i nastavila da daje rezultate. Dodatno, svesni smo da organizacije i škole koje podržavamo nisu bile spremne za pandemiju, pa smo u saradnji sa našim partnerima radili i na jačanju njihovih kapaciteta za implementaciju ovakvih onlajn aktivnosti.

Da sumiram, novo doba nam nudi dosta načina da ostanemo povezani i radimo na izgradnji boljeg regiona i u toku pandemije. Ipak, nadamo se da ćemo uskoro opet moći da se fizički sastajemo jer ovakvi fizički susreti daju, svakako, drugačiji i lepši osećaj zajedništva.

RYCO je do sada imao četiri javna poziva za dodjelu sredstava, kada možemo očekivati novi poziv, i da li će biti nekih posebnih uslova i oblasti?

Tačno tako. Do sada smo uspeli da organizujemo četiri otvorena poziva u koje smo uložili preko 2.500.000€ kako bismo povezali što je više moguće mladih iz regiona. Organizacije koje smo podržali u okviru poslednjeg, četvrtog poziva za podnošenje predloga projekata su već krenule sa realizacijom svojih aktivnosti.

Kao i do sada, novi poziv ćemo objaviti na jesen. Ovim pozivom želimo da se fokusiramo na saradnju srednjih škola iz regiona i to na dugi rok. Kako još uvek pripremamo ovaj poziv, pozivam nastavnike i profesore, ali i organizacije civilnog društva, da nastave da prate naš rad i vrlo brzo saznaju detalje.

Poruka generalnog sekretara RYCO-a mladima u Bosni i Hercegovini za kraj ovog intervjua bila bi?

Poruka za mlade u Bosni i Hercegovini, ali i u čitavom regionu, je da nastave da budu aktivni i odlučni u izgradnji boljeg regiona za sve naše ljude. Mladi su tu da kažu kakav region žele, a mi smo tu da ih slušamo i zajedno sa njima radimo na izgradnji regiona po njihovoj meri. RYCO će uvek biti tu da ih podrži, sasluša i radi zajedno sa njima.

I na kraju, da li te uskoro možemo očekivati kod nas? Neki RYCO događaj u najavi?

Kako je moj mandat generalnog sekretara RYCO-a krenuo početkom aprila, verujem da ću veoma brzo krenuti u obilazak svih naših lokalnih kancelarija u čitavom regionu. Trenutna pandemija, svakako, ne olakšava ove planove, ali se nadam da ću ovu zapadnobalkansku turu uspeti da završim tokom proleća. Ali, kao što sam napomenuo da je moguće nastaviti sa radom i tokom pandemije, verujem da ćemo se ubrzo sresti na nekom od naših onlajn događaja. A kada govorimo o događajima, preporučujem vam da pratite šta će RYCO raditi u narednih par meseci jer ćemo imati pregršt zanimljivih aktivnosti tokom ove godine. Naš je cilj da nastavimo da pružamo inspirativne mogućnosti, tako da sam siguran da vas nećemo razočarati.

Dozvolićete mi da na kraju podsetim vas i vaše čitaoce na naš slogan – bolji region počinje sa mladima. Zato verujete, slušajte i ulažite u mlade ljude kako bismo, konačno, učinili region boljim, a mladi ljudi neka nastave da budu sjajni i puni energije kao što jesu, čak i u ovim neizvesnim vremenima.