Grantovi

Britanski fondovi i fondacije koje dodjeljuju male grantove nevladinim organizacijama u 2021. godini

Spisak britanskih fondacija koje daju male grantove nevladinim organizacijama širom svijeta.

Volant Trust trenutno prihvata projektne prijedloge u sklopu svog fonda za ublažavanje uticaja COVID-19 pandemije

Rok: 31. juli 2021

Finansiranje: Višegodišnje (do tri godine) od 15.000 £ ili manje godišnje

Geografski fokus: Globalno

Volant Trust trenutno prihvata projektne prijedloge od strane organizacija u Velikoj Britaniji i međunarodnih organizacija čiji je fokus ublažavanje socijalne uskraćenosti i pomaganje ranjivim grupama na koje je posebno uticala pandemija COVID-19.

Kriteriji:

 • Da bi vam pomogli da utvrdite ispunjava li vaš projekat kriterije finansiranja, Volant Trust je kreirao niz kratkih pitanja.
 • Da li je vaša organizacija registrovana dobrotvorna organizacija, kompanija koja radi za interese zajednice, organizacija osnovana za zajednicu ili socijalno preduzeće?
 • Jesu li projekat i potrebna finansijska sredstva povezani s pandemijom COVID-19?
 • Pomaže li vaša organizacija direktno u ublažavanju socijalne uskraćenosti ranjivih grupa koje su posebno pogođene pandemijom COVID-19?
 • Da li finansiranje projektnih, tekućih ili osnovnih troškova, uključujući kupovinu medicinske opreme ili OZO, uključuje pandemiju COVID-19?
 • Ima li vaša organizacija vlastiti bankovni račun s najmanje dva nepovezana potpisnika?
 • Da li se računi vaše organizacije imaju nezavisnu reviziju svake godine?

Za više informacija o pozivu posjetite sljedeći link.

Feminist Review Trust Grant Program

Rok: 30. april 2021

Finansiranje: UK £ 15,000

Geografski fokus: Globalno

Poziv za projektne prijedloge za Feminist Review Trust Grant Program za podršku projektima koji transformišu živote žena je otvoren.

Šta sve Feminist Review Trust Grant Program finansira?

Feminist Review Trust Program finansirat će:

 • Projekte koje je teško finansirati. Neke vrste projekata je teško financirati. Ti projekti obično nemaju druge izvore financiranja. To može značiti, na primjer, da tradicionalne akademske izvore ili ne zanima to područje ili je riječ o aktivističkom projektu ili da je previše feministički za većinu konvencionalnih izvora finansiranja. Na primjer, Trust je podržao pisanje i objavljivanje istorije krize silovanja u Škotskoj te prijevod i ažuriranje odjeljaka “Žene i njihova tijela” na arapski i hebrejski jezik.
 • Pump priming activities. Obezbjeđivanje malih iznosa za pomoć u započinjanju aktivnosti u nadi da će tada moći prikupiti dovoljno sredstava za nastavak. Na primjer, finansirali su projekat u Argentini za jačanje kapaciteta organizacija koje promovišu ženska prava i projekat pružanja audio-vizuelne opreme za feministički socijalni centar u Madridu. U svakom su slučaju ovi projekti pomogli u stvaranju održive aktivnosti.
 • Intervencionistički projekti koji podržavaju feminističke vrijednosti. Često je teško projektima koji se bave ključnim feminističkim problemima, poput prava na pobačaj i nasilje u porodici, pronaći sredstva. Na primjer, Trust je podržao Azil Aid (neovisnu dobrotvornu radionicu s tražiteljima azila u Velikoj Britaniji) u promociji svoje „Povelje o pravima“ za žene koje traže azil. Podržali su kampanju za prava na pobačaj u Velikoj Britaniji, 40. godišnjicu, dokumentarni film o pobačaju u Trinidadu i Tobagu i feministički umjetnički studio u Tbilisiju u Gruziji.
 • Projekti obuke i razvoja: finansiranje projekata koji pružaju obuku u relevantnim oblastima. Na primjer, Trust je finansirao časove engleskog za seksualne radnike u Londonu; trening za liderske vještine za žene u sektoru volontiranja i volonterski trening kao Ženska biblioteka u Glasgowu.
 • Jednokratni događaji: podržali su Cine25 u okviru proslave 25 godina ženskih studija na Univerzitetu u Yorku (Velika Britanija); seminar za projekat Lileth (projekat nasilja nad ženama) i radionica o rodnim dimenzijama bugarske imigracione politike.
 • Distribucija: finansiranje proizvodnje i distribucije relevantnog materijala. Prečesto je divno djelo imalo ograničen učinak jer nije bilo dobro distribuirano. Trust će finansirati distribuciju. Na primjer, podržali su izradu brošure o iskustvima žena iz Azije u visokom obrazovanju u Velikoj Britaniji i distribuciju publikacija organizacije The Rights of Women (neprofitna britanska grupa).
 • Osnovno finansiranje: mnoge grupe se bore da prikupe sredstva za osnovno finansiranje. Trust je spreman ponuditi osnovna sredstva za pokrivanje troškova osoblja, smještaja itd., Osim u slučajevima kada kandidati traže osnovna sredstva kako bi nadomjestili sredstva izgubljena kao rezultat smanjenja troškova/prestanka finansiranja od strane javnog sektora.
 • Ostali projekti: ako se vaš projektni prijedlog ne uklapa u bilo koju od gore navedenih kategorija, Trust ga možda i dalje može podržati. Na primjer, Trust je finansirao projekat za prikupljanje usmenih priča iz prošlosti koje se tiču iskustva žena u menopauzi. Obratite se Trust-u kako bi razgovarali o podobnosti vaše projektnog prijedloga prije nego isti pošaljete.

Za više informacija o pozivu posjetite sljedeći link.

Ostale mogućnosti finansiranja možete pogledati ovdje.

Preuzeto sa: snagalokalnog.ba