Vijesti

Okončana treća sjednica: Uvedeno novo gradsko priznanje Plaketa „Sestre Gajić“

Nakon četiri dana rada, okončana je treća redovna sjednica Skupštine grada Banje Luke tokom koje su odbornici razmatrali 70 tačaka dnevnog reda.

Brojne odluke donesene su tokom ovog zasjedanja, uglavnom jednoglasno, a među njima i odluka da se uvede novo priznanje koje se dodjeljuje povodom Dana grada – Plaketa „Sestre Gajić“. Ovo novo gradsko priznanje, koje je doneseno na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića, dodjeljivaće se za izuzetno humana djela.

Odbornici su, između ostalog, usvojili i prijedloge odluka o nagradama i priznanjima, povodom 22. aprila – Dana grada, prema kojima će predsjedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću biti dodijeljeno najveće gradsko priznanje „Ključ Grada“. Biljana Čekić, djevojčica čija je uloga u filmu „Dara iz Jasenovca“ dirnula mnoge, dobiće nagradu Grada mladima.

Odlučeno je da Zlatni grb Grada Banja Luka bude dodijeljen: Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Javnoj zdravstvenoj ustanovi Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja u Banjoj Luci, Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Javnoj ustanovi Studentski centar „Nikola Tesla“ Banja Luka, generalu Slavku Lisici – posthumno, Tihomiru Levajcu i Ansamblu narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“.

Plaketa Grada Banja Luka dodijeljena je: Dobrili Kukolj, prof. dr Rajku Gnjatu, Ivi Matoševiću, Socijalnom centru Caritasa “Ivan Pavao II” – Dom za starije osobe, Radi Udovčiću, Mr Bojanu Stojniću, Mirku Arambašiću, prof. mr Mladenu Miljanoviću, Radoslavu Radi Saviću, Darku Saviću, Plivačkom klubu „Olymp” Banja Luka, Ronilačkom klubu „Delfin“ Banja Luka, Penjačkom klubu „Extreme“ i Peri M. Crnčeviću.

Ovogodišnju nagradu Grada Banja Luka mladima, uz Biljanu Čekić, dobiće i: Marko Malčić, Ivana Todorović, Olivera Ševo, Đorđe Maksimović, Milan Bogdanović, Danijel Petrović i Bojan Maksimović.

Odbornici Skupštine grada Banje Luke na današnjoj sjednici usvojili su i izmjene Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima, prema kojoj više neće biti „kandži“ za automobile koji su nepropisno parkirani, nego će oni koji naprave ovu vrstu prekršaja imati mogućnost da u roku od sedam dana plate kaznu duplo jeftinije.

Skupština je danas dala „zeleno svjetlo“ za više informacija o prošlogodišnjim aktivnostima u kulturnoj djelatnosti, o stanju i razvoju turizma, o aktivnostima udruženja građana, te o aktivnostima udruženja koja okupljaju pripadnike nacionalnih manjina, crkava i vjerskih zajednica, kao i za više dokumenata iz oblasti prostornog uređenja, te odluka o produženju perioda zakupa pod posebnim uslovima za više udruženja građana.

Donesene su i odluke o utvrđivanju osnovice za obračun rente, prema kojoj je prosječna konačna građevinska cijena jednog kvadratnog metra korisne površine stambenog i poslovnog prostora na području grada u 2020. godini 922,40 KM/m2 i ista će biti osnovica za obračun rente po zonama u 2021. godini, kao i odluka o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade za 2021. godinu koja za stambeni prostor iznosi 0.00034 KM i poslovni prostor 0,0008 KM.

Danas donesenom Odlukom o dodjeli javnih površina radi privremenog zauzimanja JU Turističkoj organizaciji grada Banja Luka, omogućeno je da se uvede besplatan internet u centru grada.

U okviru kadrovskih pitanja, Skupština je sa 16 glasova „za“ – imenovala Jelenu Kurtinović za direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te Maria Milanovića za direktora Gradske razvojne agencije.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka