Preporuke

APRIL: Redakcija mladibl vam predlaže knjige za čitanje

Ovaj popis knjiga za čitanje napravili smo tako da svako može naći neko djelo koje će mu odgovarati. Čak i ako ste istinski knjigoljubac, nije loše s vremena na vrijeme pogledati druga mišljenja i preporuke knjiga za čitanje.


Donato Karizi – Šaptač

Izuzetno zanimljiv krimi-triler roman, pun neočekivanih obrta i idealan za ispuniti kišno popodne.

Radnja kreće tako što dva dječaka tokom šetnje šumom, pronalaze odsječenu ruku, koju je nanjušio njihov pas. Policija dolazi na uviđaj i pronalazi 6 ruku, zakopano u misteriozan krug. Ruke pripadaju djevojkama koje se vode kao nestale, osim jedne koju policija pokušava identifikovati. Najstrašnije od svega jeste što tijela djevojaka nisu pronađena, niti se zna da li su žive ili mrtve.

Donato Karizi je završio pravni fakultet, gajeći veliko interesovanje prema kriminologiji, pa se većina njegovih romana zasniva na istinitim događajima. Takođe, vjeruje da je svako od nas potencijalni ubica i da je to urođeno u čovjeku, samo zavisi koliko to možemo kontrolisati.

“Nazivamo ih monstrumima, jer ih osjećamo dalekim od nas, jer želimo da su drugačiji, a zapravo su nam slični u svemu i po svemu. Ali više volimo da odagnamo ideju da je neko nama sličan sposoban za tako nešto. I to zbog toga da bismo dijelom oslobodili našu prirodu. Antropolozi to definišu kao ‘obezličavanje zla’ i to često predstavlja najveću prepreku u identifikovanju serijskog ubice. Jer svaki čovjek ima slabe tačke i mođe biti uhvaćen. Monstrum ne.”

Preporučio: Miloš Rajak



En Tajler – Slučajni turista

Naslov romana „Slučajni turista“ u kojem glavni junak Mejkon Liri piše turistički vodič, o raznim gradovima u Americi i širom svijeta, za poslovne ljude koji stalno odlaze na službeni put. Mejkon je četrdesetogodišnjak koji potiče iz srednje klase, živi veoma organizovano sve dok ga njegova supruga Sara iznenada ne napusti, nakon dvadeset godina braka i godinu dana poslije ubistva njihovog sina Itana. Ostavljen, ulazi u dug period depresije. „Nakon što ga je supruga napustila, Mejkon je mislio da će kuća izgledati veća. Umjesto toga, osjećao se više pritješnjen. Prozori su se stusnuli. Plafoni su se spustili. Bilo je nešto nepopuštajuće u vezi sa nameštajem, kao da je i on vršio na njega pritisak“. Izvanredan roman, zanimljiv i sa sociološkog aspekta. Prikazane su razlike u načinu života među različitim slojevima u američkim urbanim sredinama. Strukturu romana čini mnogo interesantih dijaloga. Ovo je roman o probijaju kroz život gdje su odnosi među ljudima u porodici, braku i prijateljstvu prikazani veoma slikovito. En Tajler je na odličan način prikazala ljudske slabosti. Zbog svih svojih kvaliteta ovo djelo je ekranizovano i deseti je roman plodne američke knjževnice En Tajler.

Preporučila: Mihaela Amidžić



Simon Sinek – Počni sa zašto

“Mi govorimo ŠTA radimo, ponekad kažemo i KAKO to radimo, ali retko kad govorimo ZAŠTO radimo to ŠTA radimo. Znajući svoje ZAŠTO nije jedini način da se bude uspešan, ali je jedini način da se održi uspešnost na duže staze…” – ovo mi je jedna od omiljenih citata, a i poruka Sajmona Sinek iz njegove prve knjige koju je objavio 2009. godine.

Sajmon Sinek je trenutno jedan od najtraženijih govornika na svetu. Njegov govor na video platformi TED je drugi najgledaniji svih vremena, sa preko 24 miliona pregleda. Razlog za sve ovo je taj što Sinekova otkrića imaju neverovatan uticaj na uspeh bilo koje organizacije. Sinek je tvorac koncepta pod imenom „Zlatni krug“, baziranog na akcentovanju jasnosti, disciplinovanosti i doslednosti u radu i životu.

Želite li više saznati o inspiraciji, na koji način ZAŠTO omogućava da inspirišete ljude oko sebe da rade ono što njih inspiriše, i saznate zašto je jaka i iskrena inspiracija najbolji put do stabilnog uspeha, onda definitivno trebate pročitati ovu knjigu.

Preporučio: Miloš Blagojević



Brankica Stanković – Insajder, moja priča

Brankica Stanković je novinarka televizije B92 i autorka emisije „Insajder“. Od decembra 2009. živi sa dvadesetčetvoročasovnim policijskim obezbjeđenjem, kada su predstavnici MUP-a nakon procjene njene bezbjednosti, zaključili da joj je život ugrožen zbog tema kojima se bavila u svojim emisijama. Istinita priča u kojoj čak ni imena nisu izmenjena…

Otvoreno i hrabro, odlučila je da napiše sve ono o čemu, zbog bezbjednosne procjene, mora da ćuti. O onima koji su, prema zvaničnim podacima, kupili snajpersku pušku da je ubiju, o onima koji su priželjkivali da više nikada ne radi kao novinarka, o tome kako je sve preživela (psihički i fizički), o tome da li u Srbiji zaista postoje granice koje se ne prelaze i zašto je baš tu počeo “Insajder“..

Preporučila: Nataša Gavur